Доступність посилання

ТОП новини

Іноземна компанія відшкодовуватиме збитки, завдані внаслідок технічної аварії на Пакшській АЕС


Василь Плоскіна Іноземна компанія відшкодовуватиме збитки, завдані внаслідок технічної аварії на Пакшській АЕС

Угорщина, 3 вересня 2003 – Керівництво Пакшської атомної електростанції намагається дійти згоди із французькою компанією “Фраматом”, не доводячи справи до суду, у питанні відшкодування збитків через аварію на АЕС весною цього року.

За словами керівників єдиної в Угорщині атомної електростанції, що розташована на півдні Угорщини, на річці Дунай, сума компенсації ліквідації наслідків квітневої аварії на цьому ядерному об’єкті покриє витрати на проведення очисних робіт. Генеральний директор ПакшськоЇ АЕС Іштван Кочиш зазначив, що в плани адміністрації АЕС не входить оплата рахунків за проведення ремонтних робіт російською фірмою TVEL, котра виграла тендер на видалення пошкодженого резервуара і усунення всіх несправностей. 12 спеціалістів згаданої фірми вже прибули до Угорщини. Проте вони поки що працюють над деталями угоди про запланований обсяг робіт. Російські атомщики також уточнюють окремі технічні рішення та їхні гарантії безпеки.

Іштван Кочиш вважає, що кінцевий варіант угоди буде схвалений і підписаний вже у вересні. Проте, як очікується, російська сторона видасть технічний дозвіл на проведення ремонтних робіт лише за кілька місяців. Це пояснюється необхідністю ґрунтовної перевірки стану безпеки станції. Але пройде мінімум один рік, поки другий блок Пакшської АЕС запрацює на повну потужність, додає генеральний директор.

За ліквідацію наслідків аварії на АЕС та заміну пошкоджених елементів платитиме французька компанія “Фраматом”, яка несе відповідальність за збої в роботі угорської станції. Керівництво АЕС сподівається дійти згоди із французькою стороною.

В разі невдачі угорцям доведеться звертатися до міжнародного суду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG