Доступність посилання

ТОП новини

Керівництво Івано-Франківської обласної держадміністрації припинило переговори щодо українсько-австрійського проекту “Карпатиленд”


Іван Костюк Керівництво Івано-Франківської обласної держадміністрації припинило переговори щодо українсько-австрійського проекту “Карпатиленд”

Івано-Франківськ, 3 вересня 2003 - Голова Івано-Франківської обласної держадміністрації заявив, що його розпорядженням припинені переговори щодо створення українсько-австрійського підприємства з переробки лісу. Цей масштабний проект, переговори щодо якого велися тривалий час, повинен був увійти у вітчизняну економіку під назвою “Карпатиленд”. Які ж причини такої різкої заяви?

Розпочавши чергову зустріч із журналістами, голова Івано-Франківської обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк заявив, що за його розпорядженням припинені переговори щодо українсько-австрійського проекту “Карпатиленд”. Чутки про цей перспектвиний та масштабний проект уже неодноразово з”являлися на сторінках інтернет-видань. Більше того, в цих публікаціях говорилося також про те, що в реалізації проекту зацікавлений Президент України Леонід Кучма. З цього приводу Михайло Вишиванюк підкреслив, що велика австрійська фірма, назву якої він не вказав, вийшла з пропозицією до Івано-Франківської обласної держадміністрації щодо впровадження спільних проектів з переробки карпатського лісу. Австрійці пропонували запровадження при цьому сучасних деревообробних технологій. Згодом австрійська сторона виступила з пропозицією отримати в оренду карпатські ліси на території Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей. З цього приводу голова Івано-Франківської обласної держадміністрації заявив: “Багато точиться розмов довкола українсько-австрійських переговорів щодо проекту “Карпатиленд”. На превеликий жаль, окремі політичні сили під цей проект “підв”язують” Президента України. Президент до цього проекту не має жодного стосунку. Австрійці звернулись безпосередньо до нас. Ми вели з ними переговори щодо впровадження сучасних технологій. Але потім австрійська сторона пішла далі. Вони запропонували взяти в оренду карпатські ліси на території Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей. Ми уважно вивчили їхні пропозиції і з”ясували, що вони нам невигідні. Я дав розпорядження припинити переговори”. Водночас Михайло Вишиванюк підкреслив, що з першого листопада в селищі міського типу Брошневі вступає в дію деревообробне підприємство, яке випускатиме на рік 300 тисяч метрів квадратних плит. Отож в області зараз стає актуальним питанням, де взяти сировину для деревообробних підприємств. Ще зовсім недавно, за словами голови облдержадміністрації, все було навпаки: ліс з Прикарпаття вивозили. І саме тоді місцева влада була зацікавлена в інвесторах із Заходу. Зараз такої потреби немає. І саме у зв”язку з цим припинено реалізацію проекту “Карпатиленд”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG