Доступність посилання

ТОП новини

“Вищі навчальні заклади в Україні переживають системну корупцію” - доктор Вільям Глісон


Мирослава Гонгадзе “Вищі навчальні заклади в Україні переживають системну корупцію” - доктор Вільям Глісон

Вашингтон, 2 вересня 2003 - Вища освіта в Україні суттєво відрізняється від освіти, здобутої в західних університетах. Погляд доктора історичних наук Вільяма Глісона на систему освіти в Україні .

Доктор Вільям Глісон декілька років працював в Україні, викладаючи у Києво-Могилянській академії. З досвіду своєї роботи як керівника програми Фулбрайта він відзначив, що університетська освіта в Україні, як і освіта загалом, потерпає через економічну ситуацію та низькі стандарти життя. Ще однією проблемою у реформуванні освіти в Україні є люди.

Вільям Глісон: “Багато керівників університетів збереглися ще з радянських часів і тому воля до змін є дуже слабкою. На відміну від Заходу в Україні відсутні реально діючі студентські Ради чи громадські групи, які можуть здійснювати тиск на керівництво університетів та факультетів з вимогою реформування та змін”, – вважає американський дослідник.

У західних університетах студенти через різні Ради мають реальний вплив на політику навчальних закладів. Студенти самі зацікавлені в отриманні високого рівня освіти, оскільки від цього залежить їхній майбутній професійний та соціальний статус. Американський дослідник охарактеризував рівень реформ освіти в Україні як змішаний. “З’явились острівки змін, з’явились нові школи, є багато сильних талановитих студентів з високим рівнем мотивації, - сказав він, - але є так само реальні проблеми, які частково залежать від ситуації в державі загалом, рівня економіки, корупції. Багато вищих навчальних закладів в Україні переживають так звану системну корупцію.”

Що ж стосується самих студентів в Україні, то доктор Вільям Глісон вважає, що багато з них серйозно ставляться до своєї освіти. Під цим оглядом дослідник відзначив Києво-Могилянську академію, назвавши її унікальним навчальним закладом в Україні.

Вільям Глісон: “Там нема корупції. Я був вражений мотивацією, серйозним ставленням до освіти і амбіціями студентів у Києво-Могилянській академії”. Та незважаючи на це, американський аналітик каже, що багато студентів з інших університетів вважають, що вони можуть купити диплом. І це створює, на думку професора, цинічне ставлення до освіти як такої. Згідно з дослідженням, яке він провів в Україні, більшість молодих людей заявили, що вони знають про корупцію, стикаються з нею, але не намагаються боротись з цим явищем. “Ми знаємо, що вона є, але ми мусимо з цим жити”, - стверджують українські студенти. Вільям Глісон каже: “Я переживаю за це, бо ми говоримо про молодих людей, які є майбутніми лідерами України і є фактично майбутнім України”.

Ще однією проблемою освіти в Україні професор називає проблему майбутнього працевлаштування студентів. У Сполучених Штатах, каже він, освіта – це ключ до успіху. В Україні ж молоді люди, на жаль, не бачать для себе можливостей. Частина з них надіється на зміну ситуації, а частина (найбільш розумних) просто виїжджає на захід, бо не бачать себе в країні. “ Вони не бачать, щоб зміни відбувались достатньо швидко (чи достатньо ефективно, чи достатньо широко), щоб чекати і надіятись”.

Професор Глісон висловив побажання молодим людям, які сьогодні вперше переступили пороги навчальних закладів в Україні:

“Ви все ще маєте майбутнє, це ваше майбутнє, це досі ваша країна і вона незалежна, тому беріть все від освіти, ставтесь до навчання серйозно, не піддавайтесь цинізму та корупції, звільніться від цього явища, наскільки ви можете, і йдіть уперед. Коли ви закінчите навчання, намагайтесь стати лідерами і беріть на себе стільки відповідальності, скільки зможете потягнути. Бо саме ви можете домогтися змін”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG