Доступність посилання

ТОП новини

Зелені і консерватори в Литві бажають закриття російського нафтового родовища “Кравцовське” (Д-6) в Балтійському морі, на якому компанія “Лукойл-Калінінградморнефть” уже цього року почне добувати нафту


Альгімантас Літвінас Зелені і консерватори в Литві бажають закриття російського нафтового родовища “Кравцовське” (Д-6) в Балтійському морі, на якому компанія “Лукойл-Калінінградморнефть” уже цього року почне добувати нафту

Вільнюс, 4 вересня 2003 – Протестуючи проти намірів російської компанії “Лукойл” ще цього року розпочати експлуатацію нафтового родовища “Кравцовське” (Д-6) у шельфі Балтійського моря неподалік узбережжя Калінінградської області, на відстані 7 кілометрів від литовських територіальних вод і близько 20 км від курорту Ніда, представники партії Литовських консерваторів (Союзу Батьківщини) і Руху зелених Литви приступили 3 вересня до акції бойкоту найбільшої в Литві мережі автозаправних станцій “Лукойл”. Акція триватиме 10 днів.

Щоправда, ініціатори акції не отримали офіційного дозволу на пікет. Тому на автозаправних станціях компанії “Лукойл Балтія” від 9 до 20 години щодня буде лише по кілька осіб з плакатами в руках. Вони роздаватимуть водіям листівки з закликом оберігати Балтійське море і Куршську затоку від можливої екологічної катастрофи і не купувати паливо на автозаправних станціях “Лукойл”, яких у Литві 97.

За словами голови партії Литовських консерваторів, члена Сейму Аудрюса Кубілюса, перший день акції був успішним : чимало водіїв, отримавши листівки, обернулися та поїхали геть. Литовські консерватори і зелені чекають на міжнародний резонанс своєї акції протесту, що полегшить керівництву Литви початок переговорів з керівниками Росії і міжнародних організацій щодо закриття родовища Д-6. Причому Кубілюс вважає незрозумілим бажання компанії “Лукойл”, яка має величезні запаси нафти у Сибіру, експлуатувати родовище в Балтійському морі, нафта з якого не становитиме навіть одного відсотка від щорічного обороту компанії.

Подібна ( але масова) акція протесту в Литві відбувалася близько 15 років тому. Тоді Москва поступилася протестові в Литві і законсервувала родовище “Кравцовське”. Тепер росіяни планують на цьому родовищі наступного року добути 100-150 тисяч тонн нафти. Планується, що свердловини в Балтійському морі працюватимуть 30-35 років, вартість проекту становить 270 млн. доларів.

Найвищі урядовці і владні установи Литви кілька разів наполягали на тому, щоб Росія надала Литві необхідну природоохоронну інформацію і не перешкоджала передбаченій місії природознавчих експертів ЮНЕСКО до Куршської коси (Нерінги), яка є в Литві найкрасивішим курортом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG