Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде соборна мечеть у Симферополі?


Володимир Притула Чи буде соборна мечеть у Симферополі?

Симферополь, 02 вересня 2003 - Уже близько десяти років кримські і симферопольські власті вирішують питання виділення землі для будівництва у Симферополі Соборної мечеті. Зрештою, нещодавно лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв заявив, що якщо розв’язання цієї проблеми затягуватиметься і далі, то симферопольські мусульмани будуть змушені силою захопити земельну ділянку і розпочнуть там будівництво мечеті.

Виступаючи нещодавно у Симферополі на одному з урядових засідань, лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв заявив, що влада в Криму упереджено ставиться до проблем місцевих мусульман. Зокрема, симферопольські чиновники на прохання Духовного управління мусульман Криму виділити землю в центрі міста для будівництва Соборної мечеті уже кілька років пропонують самостійно підшукати земельну ділянку і подати на неї заявку. І щоразу, як тільки Муфтіят це робить, згадану ділянку Верховна Рада автономії чи міська рада Симферополя передають якійсь організації чи комерційній структурі. Як це, наприклад, нещодавно сталося з парком Салгирка. Після того, як Меджліс і Муфтіят визначилися з місцем під Соборну мечеть у цьому парку (поруч з меморіальним каменем у пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу) влада відмовилася віддати земельну ділянку віруючим. Розповідає член президії Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров:

“Уже неодноразово Муфтіят звертався до властей, і, власне, Муфтіят уже вибрав місце, а Меджліс його підтримав – у парку Салгірка, біля готелю Москва. І вже неодноразово проводилися переговори на найвищому кримському рівні, в яких брали участь голова Меджлісу Мустафа Джемілєв, спікер Борис Дейч і прем’єр Сергій Куницин. І всі говорили, що місце буде виділене. Але стався такий казус, що рішенням симферопольського міськвиконкому весь Салгірський парк чомусь передали Таврійському університету під ботанічний сад. Тепер на найближчу сесію готується звернення депутатів Верховної Ради АРК до симферопольських депутатів з проханням таки виділити півтора гектара землі під будівництво Соборної мечеті. Щонайменше на словах згода від усіх сторін є. Всі начебто з цим згодні” .

У Симферополі, точніше на його кримськотатарських околицях, існує кілька мечетей, але всі вони невеликі за розмірами, в тому числі і пам’ятка історії Кебір-Джамі, де зараз розташований Муфтіят. Каже Ільмі Умеров:

“Вона маленька, не задовольняє потреби громади. Просто є дуже крупні мусульманські свята, коли збирається дуже велика кількість віруючих і молебні треба проводити в соборних мечетях. Не квартальних, не вуличних мечетях чи у себе вдома, а саме у соборних мечетях”.

За його словами, остаточне рішення щодо виділення землі під мечеть у парку Салгірка має ухвалити Київ. Але в Меджлісі сподіваються, що там проблем не буде, бо, за словами Мустафи Джемілєва, президент Леонід Кучма обіцяв сприяти у цьому питанні. Можливо, саме тому кримський прем’єр Сергій Куницин зголосився очолити раду з будівництва Симферопольської соборної мечеті. Правда, поки що далі розмов та обіцянок справа не зрушилася.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG