Доступність посилання

ТОП новини

Скептики щодо ЄЕП є і в Мінську


Юрій Свірко Скептики щодо ЄЕП є і в Мінську

Мінськ, 8 вересня 2003 - За повідомленням офіційного Мінська, білоруський президент Олександр Лукашенко ще до саміту СНД в Ялті зустрінеться з президентами Росії та України. Як очікують, білоруського лідера пробуватимуть переконати, що угоди про Єдиний економічний простір треба підписувати. Останнім часом президент Лукашенко почав виступати проти всіляких форм інтеграції.

Хоча ялтинський саміт розпочнеться 18 вересня, ще 15-го президент Білорусі Олександр Лукашенко зустрінеться в Сочі з російським колегою Володимиром Путіним, а наступного дня, тобто 16 вересня, вже в Ялті – з Леонідом Кучмою. Білоруська влада до створення “союзу чотирьох” (Росія, Україна, Білорусь та Казахстан) ставиться дуже скептично. Особливо після заяв українських представників, що новий союз знов матиме різні рівні інтеграції, у Мінську почали казати, що “другої СНД не треба”.

Як міркують білоруські оглядачі, український президент тепер значно ближчий російському, ніж колишній головний союзник Кремля Олександр Лукашенко, і це підтверджує останній візит Кучми до Москви , нагадаю, що Лукашенко чекає на запрошення Володимира Путіна з квітня. Тепер аудієнція в Сочі підтверджена, але мінський політолог Віталій Силіцький, заявив, що зустріч Путін-Лукашенко буде прологом до зустрічі Лукашенко-Кучма:

“Путін і Кучма намагатимуться вдвох утихомирити Лукашенка. Тому що й Путіну, й Кучмі угода про “четвірку” вигідна, а Лукашенкові – ні” .

Віталій Силіцький пояснює, що раніше Олександр Лукашенко був чемпіоном з інтеграції на теренах СНД, а тепер він губиться на тлі Назарбаєва та Кучми.

Цікаво, що білоруська опозиція є солідарною з президентом Олександром Лукашенком у негативному ставленні до нового союзу. Говорить лідер партії Білоруського Народного Фронту Вінцук Вячорка:

“Я вважаю, що всі ці проекти, спрямовані на творення якогось альтернативного спільноєвропейському економічному просторові, приречені на провал. Нічого з цього не буде. І з цієї точки зору нема чого пробувати затягнути туди ще й Білорусь. Все це тільки пропагандистська гра.

Це буде чемпіонат демагогів – кожний буде говорити про необхідність творення цього простору, а насправді тільки дбатиме про власну політичну популярність у своїй країні”.

Треба зазначити, що напередодні саміту в Ялті російський “Газпром” відмовився брати участь у приватизації “Білтрансгазу” та закликав уряд Росії скасувати угоди з Білоруссю про пільгову вартість газу. За словами начальника інформаційно-аналітичного управління “Газпрому” Ігоря Плотнікова, Мінськові замість 29 доларів за тисячу кубометрів газу запропонують платити 80 доларів, як платять Молдова й країни Балтії. Для України газ буде дешевшим : по 50 доларів за тисячу кубометрів .

“До України ми не постачаємо газ, ми газом платимо за український транзит”,- сказав в інтерв”ю радіо “Свобода” представник “Газпрому”. Але через Білорусь проходить і російський газовий транзит. Ось як прокоментував такі розбіжності в цінах газу один із лідерів білоруської опозиції Вінцук Вячорка:

“Це тільки закони ринку, і коли є на сьогодні вигідним для “Газпрому” мати такі ціни для України, він їх має, такі ціни. Щодо цієї заяви, то я вважаю, що це очевидний тиск на Лукашенка, щоб примусити його грати за російськими правилами”.

Вінцук Вячорка додав, що цей тиск відбувається саме напередодні саміту СНД в Ялті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG