Доступність посилання

ТОП новини

Російський та казахстанський уряди вже ухвалили проект угоди про формування Єдиного економічного простору


Петро Кагуй Російський та казахстанський уряди вже ухвалили проект угоди про формування Єдиного економічного простору

Прага, 9 вересня 2003 року - Після ухвалення урядом Росії у понеділок проекту угоди про формування Єдиного економічного простору, з подібним рішенням у вівторок не забарився і уряд Казахстану. Таким чином, слово залишається за урядами України і Білорусі. А вже саму угоду про створення Єдиного економічного простору заплановано підписати під час саміту СНД у Ялті 18-19 вересня.

Однак, здається, що лише у Казахстані однозначно позитивно ставляться до ідеї створення Єдиного економічного простору за участі 4 країн. У вівторок казахстанський уряд слідом за російським ухвалив проект угоди формування ЄЕП. А президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв сказав таке: “Сьогодні ми хочемо розвивати Євразійський союз у нашому просторі, в єдиному економічному просторі з відкритими кордонами та інтегрованою торгівлею”.

Тим часом у Білорусі, і президент Олександр Лукашенко, і опозиція мають свої застереження щодо створення Єдиного економічного простору з різних причин. Офіційний Мінськ побоюється, що ЄЕП повторить сумний досвід СНД і не стане ефективно діючим інтеграційним механізмом.

А щодо України, то проект угоди формування Єдиного економічного простору розглядатимуть на засіданні уряду у середу, 10 вересня. А вже цього вівторка під стінами Верховної Ради України представники опозиційних партій влаштували пікет під гаслами «Політичному Союзові з Росією – ні!», «Президент Кучма , не роби з нас азійців!».

Не бракує певної критики та скептичних зауважень і в Росії, щоправда, це стосується не владних кіл, а передусім деяких засобів масових інформації. Так у вівторок російський часопис «Новые известия» пише, що труднощі під час дотеперішніх переговорів Росії з Україною і Білоруссю наводили на думку, що Єдиний економічний простір помре, так і не народившись. Але у понеділок російський уряд ухвалив проект постанови про формування ЄЕП. Складається враження, наголошують «Новые известия», що російський уряд «підштовхують туди, куди він не хоче, але треба».

«Ситуація стає більш зрозумілою, - мовиться у статті,- якщо врахувати, що в усіх державах - учасницях єдиної економічної співпраці наближається термін парламентських і президентських виборів». У Росії і в Україні вибори президентів призначені на наступний рік, а в Білорусі і Казахстані вони мають відбутися у 2006 році.

«Ідея відновлення єдиної союзної держави може принести нинішнім владам мільйони голосів виборців, звичайно, за умови, що її вдало розіграють. І подібні приклади вже були: так, козирною картою Бориса Єльцина на президентських виборах 1996 року стало «об’єднання Росії і Білорусі». І хоча цей проект залишився лише на папері, «піар» на цю тему приніс Єльцину чимало очок. Нинішні президенти чотирьох країн, очевидно, цей фактор враховують, і тому поспішають із об’єднанням, котре інакше, як фіктивним, не назвеш», – пише у вівторок російська газета «Новые известия».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG