Доступність посилання

ТОП новини

“Батько” водневої бомби Едвард (Еде) Теллер народився в Будапешті, а помер днями в Каліфорнії


Василь Плоскіна “Батько” водневої бомби Едвард (Еде) Теллер народився в Будапешті, а помер днями в Каліфорнії

Угорщина, 10 вересня 2003 – В Угорщині з сумом сприйняли звістку про кончину Едварда Теллера, фізика-атомщика із світовим ім’ям, який емігрував з Європи до США перед ІІ Світовою війною, рятуючись від нацистів. Сучасні історики вважають його однією з ключових фігур періоду “холодної війни”.

У вівторок на 96 році життя в каліфорнійському місті Стенфорді помер відомий американський вчений Едвард Теллер, активний учасник “Мангеттенського проекту” зі створення ядерної зброї. Він був сучасником і водночас конкурентом радянського академіка, лауреата Нобелівської премії миру Андрія Сахарова. На початку 50-х років минулого століття Теллер деякий час очолював дослідницьку лабораторію, де був розроблений механізм створення водневої бомби. Лауреат премій ім. Альберта Ейнштейна та Енріко Фермі, кавалер ордену “Свобода”( найвищої нагороди в цивільній сфері Америки) Едвард Теллер навіть у похилому віці займав принципову позицію в питаннях висвітлення ролі США у ІІ Світовій війні та у повоєнний період.

Наприклад, в одному з недавніх інтерв’ю з приводу ядерного бомбардування США Японії він сказав:

“Якби ми не скинули бомби, то Америці довелося б вторгнутися на територію Японії. Відтак набагато більше японців могло бути вбито. Тому рішення застосувати ядерну зброю було виправданим”.

Повертаючись до цієї теми в іншому публічному виступі, доктор Теллер додав:

“Очевидно, ті сотні тисяч людей, які загинули наприкінці ІІ Світової війни, померли не даремно”.

Всесвітньовідомий вчений народився 1908 року в Будапешті. Навчався в політехнічному університеті, потім продовжив науку в Німеччині, де у 22 роки захистив докторську дисертацію.

Теллер емігрував до Америки у 1935 році через неможливість продовження дослідницької роботи в нацистській Німеччині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG