Доступність посилання

ТОП новини

Чи потребує Україна технічної допомоги від США? Думки експертів.


Богдана Костюк Чи потребує Україна технічної допомоги від США? Думки експертів.

Київ, 10 вересня 2003 року.

Богдана Костюк

Як повідомляло радіо «Свобода», 8 вересня у Києві підписано міжурядовий українсько-американський Меморандум, яким передбачене надання Україні технічної допомоги з боку Сполучених Штатів. Але, як і у попередні роки, підписання подібних документів не тільки привертає увагу політиків та журналістів до теми відносин між Києвом та Вашингтоном, а й викликає дискусії з приводу того, чи потрібна технічна допомога США Україні, особливо у такій делікатній галузі, як становлення громадянського суспільства в Україні.

Хоча більшість політиків та науковців стверджують, що подібна допомога потрібна, що самотужки Україні не подолати негативних тенденцій у політичному та економічному житті, існують кілька «але», які змушують уважніше дослідити позицію тих, хто критикує. Політолог Павло Карайченцев, аналізуючи процес підготовки цьогорічного Меморандуму про взаєморозуміння між урядами США та України, наголошує:

Павло Карайченцев

Наскільки я знаю, ще півроку тому відомство Валерія Хорошковського провело вивчення того, наскільки ефективно використовувалася технічна допомога до цього часу. За їхніми підрахунками, вона не досить ефективно використовувалася. Коли країна отримує цю допомогу, виникають певні зобов’язання з нашого боку, але жодної користі, яка б могла надійти від цієї допомоги, ми не отримуємо. Тоді виникає питання, чи вона взагалі необхідна? Треба відзначити, що хоча дуже багато цієї допомоги було призначено якраз для того, щоб підвищити ефективність діяльності державних органів влади, досить часто вона ставала джерелом росту корупції в органах влади.

Богдана Костюк

Керівник Центру досліджень Центрально-Східної Європи Мрідула Хош переконана, що американська допомога Україні потрібна, і у першу чергу – у сфері становлення демократичного громадянського суспільства.

Мрідула Хош

Але без моніторингу і оцінки прогресу з боку громадськості ця допомога нічого не значить для пересічного українця. Багатомільйонні втрати, взагалі, куди воно дівається, селянину не відомо. І так само пересічні громадяни не знають, куди йде ця допомога. Якби це було більш чітко, відкрито і прозоро, якби були публічні звіти про використання цих коштів і з боку американців, і з боку українців, тоді це було б доцільно і для американських платників податків, які також би розуміли, куди пішла їхня допомога і так само українські платники податків в Україні.

Богдана Костюк

Експерти Міжнародного центру перспективних досліджень, які проаналізували умови надання і стратегічні напрямки американської технічної допомоги Польщі та Україні, дійшли висновку: щоб допомога Україні мала практичний результат і реально залучала до політичного життя пересічних громадян, вона повинна здійснюватись прозоро і мати чітку кінцеву мету. Підсумками своїх досліджень ділиться провідний фахівець Центру Ольга Шумило.

Ольга Шумило

Відсутність стратегічної рамки. Це стосується як допомоги для уряду, так і для громадянського суспільства. Тому що, наприклад, в Польщі цією стратегічною рамкою була європейська інтеграція, підготовка до вступу у Європейський Союз. В Україні, на жаль, технічна допомога надається такою дуже широкою рамкою: демократичні перетворення в державі, але чогось конкретного немає. Наприклад, допомога надається в формі порад, тобто, переважно це є іноземні експерти, які приїжджають, дають якісь поради - короткострокові навчання проводять тут для українських представників чи українців везуть за кордон. Вони не мають якогось такого системного характеру.

Також більшість проектів, які реалізуються в Україні просто не передбачають розповсюдження матеріалів, публікацій про підсумки діяльності. І, звичайно, якщо ми будемо говорити про географічне покриття проектами технічної допомоги, то лише 30% областей в Україні охоплено цими проектами технічної допомоги і переважно - це західні регіони. Дуже мало проектів у Криму. Зараз збільшується кількість проектів на Сході, але все ж таки переважно це проекти, які покривають західні регіони, в яких звичайно донорам легше працювати.

Богдана Костюк

Опитані мною експерти вважають, що і українська, й американська сторони мають подбати не тільки про прозорість процесу здійснення проектів, а і про залучення до їхньої реалізації як представників владних структур, так і широких кіл української громадськості. Щоб не сталося так, як написав один з авторів інтернет-сайту “Фонд Європа – ХХІ століття” про допомогу Сполучених Штатів:«Сьогодні вони реформують громадянське суспільство в Україні, а завтра грант скінчиться – вони поїдуть реформувати сільське господарство у Південній Африці».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG