Доступність посилання

ТОП новини

Руки німців, які займаються серйозним бізнесом на пост-радянських теренах, не можуть бути чистими: Юрґен Рот


Мар’яна Драч Руки німців, які займаються серйозним бізнесом на пост-радянських теренах, не можуть бути чистими: Юрґен Рот

Прага, 10 вересня 2003 року.

Відомий німецький публіцист Юрґен Рот, який досліджує проблеми боротьби з корупцією та організованою злочинністю на пост-радянських теренах, досить скептично поставився до підписаних у Стамбулі документів, адже, на його думку, подібних декларацій було вже чимало. На запитання радіо “Свобода”, чи не перебільшують міжнародні організації ( такі як "Transparency International") масштабів корупції в Україні, він сказав, що навпаки, проблему недооцінюють.

Наприкінці серпня в Берліні Рот представив свою нову книгу "Гангстери зі Сходу," в якій, зокрема, розповідає про зв‘язки Володимира Путіна з тамбовським злочинним угрупованням у той час, коли нинішній господар Кремля був ще віце-губернатором Петербурга. А про президента України Леоніда Кучму німецький публіцист говорить так:

"Добре відомо, що президент України мав зв‘язки зі злочинними організаціями. Подивимося, зокрема, на його контакти із відомим босом мафії Семеном Могилевичем, який задіяний в енергетиці, з "Газпромом" та іншими компаніями."

Про скандальні звинувачення на адресу енергетиків України і Росії Ви пишете і в своїй книзі. Але саме Німеччина прагне створити газовий консорціум з Києвом і Москвою. Днями німецький діловий тижневик “Wirtschaftwoche” прямо поставив запитання, чому "Рургаз" не реагує на повідомлення про роль Семена Могилевича у газовому бізнесі України і Росії? У декого це породжує підозру, що і в німців тут руки не дуже чисті.

"Руки німців, які займаються бізнесом на пост-радянських теренах не можуть бути чистими, якщо вони намагаються вести серйозний бізнес."

У тій же енергетиці не так давно першу скрипку грала Юлія Тимошенко. Тепер в Україні її знову офіційно звинувачують у дачі багатомільйонних хабарів Павлові Лазаренкові. Вона каже, що її переслідують з політичних мотивів. Чи можна вірити Тимошенко?

"Я знаю з розслідування, яке проводили в Швейцарії у справі Лазаренка, що її ім‘я згадувалось. Запитання, чи існує досить доказів, щоб її судити. У цьому я не певний. Силові структури в Україні та Росії мають багато інформації, але часто використовують її як політичну зброю. Це одна з головних проблем. Подивіться на пана Путіна чи на пана Кучму. Якщо хтось намагається бути їхнім опонентом, то вони використовують компромат, сфальсифіковану інформацію, прокурорів і так далі, і так далі."

Ви бачите тут політику. А як з Лазаренком, дехто вважає, що й Америка займається його справою з політичних причин. Чи це так?

"Тут є два моменти. Уряд, можливо, і має політичні мотиви, але суд, прокуратура, на мою думку, незалежні в Сполучених Штатах."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG