Доступність посилання

ТОП новини

Україна може втратити не лише найкращі чорноземи полтавщини, але й її нафтоносні надра.


Тарас Марусик Україна може втратити не лише найкращі чорноземи полтавщини, але й її нафтоносні надра.

Київ, 3 вересня 2003 - А тепер поведемо мову про сільське господарство, зокрема про землі, на яких вирощують пшеницю, жито, просо, ячмінь і низку інших культур. Українські землі здавна мають славу родючих. Ця слава стосується, передусім, чорноземів. Фахівці вважають, що в Новосанжарському районі Полтавської області ґрунти мають один з найвищих бонітетів у світі, тобто шар гумусу складає тут близько метра. Але, крім цього, згаданий район ще й нафто- і газоносний. Ви можете здивуватися, до чого тут нафта й газ. Це інша тема. Насправді, це не так. Відповідно до Земельного кодексу України, селянин володіє лише орним шаром – від 20 сантиметрів до одного метра. Все, що нижче орного шару, це вже надра і належать державі. Саме за тіньове володіння надрами йде боротьба на Полтавщині, в центрі якої опинилася приватна агрофірма “Чиста криниця”.

Про це нашому київському кореспондентові Тарасові Марусику розповів експерт з агропромислових питань Володимир Чопенко.

Володимир Чопенко

Засновником цієї агрофірми є Ю.Лебедин. Він виходець з Новосанжарського району. Зараз працює в Харкові і зв’язаний з бізнесовими структурами, як банківськими, так і нафтогазовими. Агрофірма Ю.Лебедина “Чиста криниця” розташована у селі Драбинівка, а в сусідньому селі – дочірнє підприємство цієї ж самої “Чистої криниці”. Минулого року воно реорганізоване в товариство з обмеженою відповідальністю “Востокгазстрой”. Коли почали визначати, хто за цією структурою стоїть, то виявляється, що громадянин Росії. Почалася тотальна навала і експансія російського нафтогазового бізнесу під виглядом створення агроформувань, будемо так говорити, наступ на наші корисні копалини, хоча законодавством це категорично заборонено.

Тарас Марусик

Заснувавши фірму, Юрій Лебедин почав масово брати в оренду землі сільськогосподарського призначення. Ті керівники, які опиралися цьому, у відповідь одержували, як сказав Володимир Чопенко, податкові перевірки, візити правохоронців і прокуратури. Достатньо було будь-яких приводів. Часто таким приводом стають борги із зарплат. Так, зокрема, було в агрофірмі “Нехворощ” з однойменного села Новосанжарського району, де керівником Микола Накісько.



Володимир Чопенко

Знайшли в нього заборгованість із заробітної плати 144 тисячі гривень, які, до речі, виникли ще до приходу М.Накіська в 2000-му році, а він фірму заснував в 2001-му році. Це стало приводом того, що прокуратура, міліція наклали арешт на майно всієї агрофірми на суму 6 мільйонів гривень. Це сталося напередодні посівної роботи. Були опечатані і кормоцех, і дійне стадо два тижні залишалося без кормів. І, зрештою, коли все майно розблокували, керівник фірми М.Накісько змушений був здати корів на забій, оскільки вони вже були, так би мовити, непрацездатні.

Тарас Марусик

Приватна агрофірма “Чиста криниця” має в користуванні 12 тисяч гектарів.

Володимир Чопенко

Намарно сподіватися, що Ю.Лебедин великий, скажімо, агроном чи зоотехнік, тому що в усіх цих господарствах, які він приєднав до агрофірми “Чистої криниці”, майже поголівно вирізане все стадо (тобто тваринництва як такого вже не існує в цих господарствах). Коли більш детально поглянути на діяння і господарювання Ю.Лебедина, то ми побачимо, що приціл у Ю.Лебедина і структур, які за ними стоять, далекоглядні і спрямовані на корисні копалини. Я хочу сказати, що місцеві жителі Новосанжарського району називають свій край “маленьким Кувейтом”. Лебедин йде на те, щоб під прикриттям сільськогосподарського формування видобувати нафту. За такими підрахунками, не зовсім економічними, можна сказати, що свердловина дає в день 40 тисяч доларів. Я не перебільшую: 40 тисяч доларів!

Тарас Марусик

Я запитав Володимира Чопенка, скільки таких свердловин може бути на 12 тисячах гектарів, якими володіє “Чиста криниця”. Він відповів, що про землі, які є в користуванні Юрія Лебедина, не має достовірної інформації, але на майже в чотири рази меншій площі земель сусідньої агрофірм “Нехворощ” таких свердловин 14, з них три діють.

Щоб узяти землі в оренду, треба укласти типовий договір. Володимир Чопенко продовжує.

Володимир Чопенко

Ю.Лебедин запровадив свій термін оренди землі терміном на 10 років без справи виходу орендодавця (тобто, будемо говорити, тотальне закабалення нашого селянина, зробивши його безправним зовсім). Все це зорієнтоване на те, щоб безплатно видобувати нафту. У цьому договорі є дуже цікавий пункт, який гласить, що “орендар має право використовувати в установленому порядку для потреб господарства наявні на земельні частини паю загальнокорисні земельні копалини, торф, лісові угіддя, водні об’єкти, а також (прошу, вслухайтеся!) експлуатувати інші корисні властивості землі”.

Тарас Марусик

Це була думка експерта з агропромислових питань Володимира Чопенка.

Ситуацією в Новосанжарському районі Полтавської области зацікавилася Генеральна прокуратура України після запиту голови фракції “Аграрна партія України” у Верховній Раді Катерини Ващук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG