Доступність посилання

ТОП новини

У Симферополі силою ліквідоване наметове містечко екологів, які протестували проти забудови паркової зони міста


Володимир Притула У Симферополі силою ліквідоване наметове містечко екологів, які протестували проти забудови паркової зони міста

Симферополь, 10 вересня 2003 - У Симферополі силою ліквідоване наметове містечко екологів, які протестували проти забудови паркової зони міста. У п’ятницю зранку сталися сутички між учасниками екологічної акції протесту і представниками будівельної компанії. Як заявляють “зелені”, щонайменше два захисники парку отримали травми і потрапили до лікарні, але правоохоронці це спростовують.

Сутички на околиці міського парку імені Гагаріна розпочалися близько шостої ранку, коли робітники будівельної компанії “Професіонал” зруйнували наметове містечко екологів, розбите на місці майбутнього будівельного майданчика. Будівельники, яких було кілька десятків, відтіснили “зелених” і розпочали спорудження паркану по периметру спірної ділянки. Бійки, що спорадично виникали між робітниками “Професіоналу” і представниками громадськості, гасили близько ста співробітників міліції. За перебігом подій також спостерігав підрозділ загону “Беркут”, але у конфлікт не втручався.

Конфлікт тягнеться з липня нинішнього року, коли компанія “Професіонал” розпочала будівництво елітного житлового будинку в парковій зоні Симферополя, а представники екологічних організацій спробували перешкодити цьому, розбивши намети на місці будмайданчика і перекривши під’їзні шляхи. Водночас кілька симферопольців подали до суду, вимагаючи визнання будівництва незаконним. Розповідають місцеві мешканки, активістки екологічного протесту:

”Ви подивіться, що діється! Хіба ж можна так?! Адже суду з цього приводу ще не було. Суд буде 19 вересня. А вони незаконно, по-злодійськи розпочинають будівництво. А це паркова зона. Якби у них був законний дозвіл, вони б таким злодійським шляхом не пішли б”.

Розповідає ще один свідок ранкового нападу на наметове містечко “зелених”, який назвався Олексієм:

“У мене з рук вирвали фотоапарат, при цьому завдали тілесні ушкодження : розбили ніс і пошкодили верхню губу. Крім того, крутили вухо, але з вухом все в порядку. Зникло багато наших речей. Зламані намети. Багато людей зазнали травм. Кількох людей вивезла “швидка допомога”, двох людей”, - повідомив Олексій.

Правоохоронці з журналістами спілкуватися відмовилися, повідомивши лише,що працюють у Залізничному райвідділі міліції Симферополя. Підполковник міліції, до якого я звернувся із запитанням, що тут роблять правоохоронці, в тому числі “Беркут”, був небагатослівним: “Охорона громадського порядку. Я Вам сказав: я зайнятий зараз”.

Відмовилися спілкуватися з журналістами і представники компанії “Професіонал”, які тільки заявили, що їхні дії цілком законні. Тим часом активісти асоціації “Екологія і мир” заявили, що розпочинають акцію з відкликання з посади міського голови Валерія Єрмака, на якого покладають відповідальність за нищення паркової зони міста.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG