Доступність посилання

ТОП новини

Керівник Донеччини критикує агропромисловий сектор уряду


Сергій Гармаш Керівник Донеччини критикує агропромисловий сектор уряду

Донецьк, 15 вересня 2003 - Голова Донецької обласної адміністрації звинувачує у зерновій кризі уряд Кінаха та віце-премьєра Івана Кириленка. На думку лідера Донеччини міністерство аграрної політики України не має визначеної політики розвитку українського села.

Мабуть вперше нинішній керівник Донецької області Анатолій Близнюк публічно критикував членів уряду свого попередника Віктора Януковича. Сталось це на зустрічі пана Близнюка з редакторами обласних видань України, які минулого тижня проводили в Донецьку свій семінар. А предметом критики стала ситуація на зерновому ринку країни. Відповідаючи на запитання редакторів щодо причин кризового стану в цій галузі, Анатолій Близнюк звинуватив уряд Анатолія Кінаха в тому, що в минулі роки, коли в Україні, завдяки погодним умовам, були великі врожаї, уряд не контролював зернотрейдерів і не формував державний резерв:

“Держава не регулювала. Крім того, держава дозволила вивезти це. На що вони сподівалися? – не знаю. Ще на такий врожай? У цьому році не було врожаю. Це всі розуміли. І повинно було працювати ще тоді, коли казали, що там корка, а потім була засуха. І вже тоді треба було приймати рішення. І приймати рішення тут, коли ми казали давайте поїдемо зараз купимо у Казахстані, один поїхав губернатор, другий, третій. Один приїхав – 120 доларів, другий – 130, третій 140, четвертий – 150... Держава повинна, Кириленко повинен був сказати “хлопці, я поїду, я домовлюсь, готуйте кошти”. І все. А він телеграми слав - їдьте самі”.

Голова Донецької адміністрації також звинуватив Міністерство аграрної політики України у відсутності єдиної державної політики щодо села. До такого різкого висновку він прийшов після аналізу розпоряджень Івана Кириленка та Мінагрополітики яке останній курує. Зокрема критику Анатолія Близнюка викликав намір Кириленка вирішити продовольчу проблему на наступний рік екстенсивним шляхом. Донецький лідер не погоджується з рекомендацією аграрного віце-премьєра засіяти в області зерновими 400 тисяч га. що унеможливить повноцінний догляд за ними і дасть лише 20 тон з гектару. «А ми посіємо триста, ми сто ще не будемо сіять. Чому? Тому що ті кошти, які там за сто... - ми добрива, протравники, туди все внесемо. Скільки ми отримаємо? Тридцять. Гарантовано. Там, де у нас фермери це роблять, п‘ятдесят у минулому році було, п‘ятдесят. От і виходить, міністерство аграрної політики... де тут політика? - Нема тут політики”.

Нагадаю – це був голова Донецької обласної Адміністрації Анатолій Близнюк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG