Доступність посилання

ТОП новини

Колишнiй керiвник полiтичної полiцiї у Сербiї Раде Маркович, який був одним з найбижчих спiвробiтникiв Слободана Милошевича, пiсля дворiчного перебування за ґратами розповiв слiдчим органам про секретнi операцiї колишнього режиму


Михайло Рамач Колишнiй керiвник полiтичної полiцiї у Сербiї Раде Маркович, який був одним з найбижчих спiвробiтникiв Слободана Милошевича, пiсля дворiчного перебування за ґратами розповiв слiдчим органам про секретнi операцiї колишнього режиму

Белград, 15 вересня 2003 – В центрi Белграда у суботу вночi стався новий iнцидент: невiдомi стрiляли бiля будинку Кабiнету мiнiстрiв. Згiдно з повiдомленнями, стрiляли з машини “аудi А 8”. Саме з таких машин у Сербiї в минулому скоєно низку убивств. Окремi урядовцi стверджують, що iнцидент пов’язаний з початком процесiв над злочинними угрупованнями. Перший процес має розпочатися у вiвторок. У Белградi тим часом прискорено ремонтують колишнiй будинок Вiйськового суду, в якому судитимуть групу пiдозрюваних у скоєннi замаху на прем’єра Зорана Джинджича. Преса повiдомляє, що судовий зал має бути свого роду фортецею та, що пiдсуднi перебуватимуть в так званих клiтках з непробивного скла.

У зв’язку iз злочинами скоєними в минулому цими днями окрему увагу привертають матерiали про зiзнання колишнього керiвника полiтичної полiцiї Раде Марковича, що надрукованi в щотижневих газетах НIН та “Време”. Маркович упродовж дев’яностих рокiв був правою рукою екс-президента. Його звiльнили з посади й заарештували щойно чотири мiсяцi пiсля скинення режиму Милошевича, а засудили його на закритому процесi за те, що вiн знищив чимало документiв з полiцейських архiвiв.

Маркович, як пишуть згаданi газети, вперто мовчав два роки. Вiн розпочав спiвпрацювати iз слiдчими органами пiсля вбивства Зорана Джинджича, а саме коли упевнився, що йому та його сiм’ї бiльше не загрожує небезпека вiд Милошевичевих професiйних вбивць.

Колишнiй керiвник Служби безпеки каже, що вiн часто зустрiчався вiч-на-вiч з колишнiм президентом та, що Милошевич вважав себе найкращим експертом в усiх справах. Через це перед ним усi мовчали й беззастережно погоджувалися з усiма його твердженнями й вимогами. Милошевич, за словами Марковича, не пiдписував жодних наказiв. Накази для лiквiдацiї полiтичних опонентiв та iнших секретних операцiй вiн давав у розмовах сам на сам iз начальником Генштабу чи керiвником полiтичної полiцiї.

Пiсля двох з половиною рокiв впертого мовчання, Маркович каже, що два невдалих замахи на опозицiйного лiдера Вука Драшковича та вбивство колишнього президента Сербiї Iвана Стамболича скоєно з наказу Милошевича.

Прокурорам й суддям буде важко розiбратися в заплутаних справах, оскiльки жертви в могилах, Милошевич у Гаазi, його жiнка в Росiї, а колишнiй командувач спецполiцiї Лукович, який був головним екзекутором, пiсля замаху на Джинджича безвiсти щез.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG