Доступність посилання

ТОП новини

Президент та співголова Американського комітету НАТО Брюс Джексон: “Загальний контекст вступу України до Єдиного економічного простору говорить про те, що це швидше політична заява, а не економічна”.


Наталя Хижняк Президент та співголова Американського комітету НАТО Брюс Джексон: “Загальний контекст вступу України до Єдиного економічного простору говорить про те, що це швидше політична заява, а не економічна”.

Київ, 12 вересня 2003 року.

Наталя Хижняк

Пане Джексон, яка Ваша оцінка ідеї вступу України в Єдиний економічний простір? Як це співвідноситься з Євроатлантичним курсом України?

Брюс Джексон

Україна задекларувала свій євроатлантичний вектор розвитку, і наразі відбувається, радше, повернення до багатовекторної зовнішньої політики, яка не відповідає попереднім заявам України.

Українській парламент не схвалює крок у напрямку Єдиного економічного простору. Отже, українські громадяни намагаються сказати - нам це не подобається. І я можу сказати, чому. По-перше, я не бачу, які плюси Україна може отримати для розвитку демократії, співпрацюючи з Лукашенком і Назарбаєвим. Цих людей не дуже позитивно оцінюють у світі. Тому наміри України вступити до Єдиного економічного простору - це погана політика.

По-друге, ви не отримаєте значної вигоди від даного кроку, маючи 6% голосів у цьому об’єднанні. По-третє – це неконституційно, і з економічного боку виглядає підозрілим. Це погане економічне мислення. Якщо ви бідні, і якщо ваші устремління – мати єдиний ринок з Назарбаєвим, я можу гарантувати, що ви завжди будете бідними. Тому це не має ані економічного сенсу, ані конституційного, ані політичного. Один аргумент на захист Єдиного Економічного Простору – це можлива фраза -“не хвилюйтеся, ми не зробимо цього, тому що ми ніколи нічого не реалізовуємо в межах СНД.” Але для чого створювати такі проблеми, коли ви не маєте наміру їх здійснити?

Це також матиме негативні наслідки для вступу України в Світову Організацію Торгівлі. Це робить ваш вступ заручником вимог, які висунуть Білорусь, Казахстан і Росія.

Вступ в Єдиний економічний простір ускладнює інтеграційні процеси з Європейським Союзом, бо таким чином ви дали Брюсселю зрозуміти, що не дуже прагнете цього.

Для нас в Брюсселі поведінка України нагадує таку ситуацію: Ви збиралися одружуватися, і раптом дізналися про коханку. І не дуже гарну коханку.

Отже, загальний контекст вступу України до Єдиного економічного простору говорить про те, що це швидше політична заява, а не економічна. І можливі інтерпретації вказують, що це не дуже вигідно для України.

Тому багато українських політиків дискутують: навіщо ми робимо цей крок. До речі, в історичному сенсі - це друга невдала оборудка в Ялті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG