Доступність посилання

ТОП новини

Про що домовились чи НЕ домовились у Сочі російський і білоруський президенти?


Віталій Портников Про що домовились чи НЕ домовились у Сочі російський і білоруський президенти?

Прага-Москва, 15 вересня 2003 року.

Людмила Ваннек

У Сочі сьогодні відбулася зустріч президентів Росії й Білорусі – Владіміра Путіна і Аляксандра Лукашенки. Обговорювали питання експорту російського газу в Білорусь, запровадження рубля як спільної валюти та інші проблеми двосторонньої співпраці.

Зустріч тривала за зачиненими дверима в резиденції президента Росії.

Перед початком зустрічі Лукашенка висловив занепокоєння станом російсько-білоруських відносин. Як він сказав, за спиною в президентів стаються "нехороші події".

Аляксандр Лукашенка

"За нашою спиною дуже нехороші розгортаються події. І я думаю, що наша зустріч зможе відсікти усілякі ці інсинуації, до яких вдаються з одного й другого боку. Гадаю, що зараз наше прагнення до єдності наших народів піддається найсерйознішим ударам."

Людмила Ваннек

У нас на зв’язку наш московський кореспондент Віталій Портников.

Віталію, перш, ніж ми поговоримо про результати цієї зустрічі, хотілося б вияснити, про які саме "нехороші події за спинами" і, власне, за - чиїми спинами – говорив білоруський президент?

Віталій Портников

Я думаю, що білоруський президент мав рацію, тому що його зустріч з Владіміром Путіним готувалася російськими засобами масової інформації досить ретельно. Впродовж усього дня в неділю в випусках новин демонстрували прем’єр-міністра Росії Михайла Касьянова, який говорив про те, що будуть ринкові ціни на російський газ, що надходитиме в Білорусь, міністра фінансів Кудріна, який говорив, що Білорусь, фактично блокує вже вирішені питання про запровадження російського рубля на її території. В програмі «Зєркало» державного російського телебачення показали виступ самого Лукашенки, який, як я розумію, не сподівався на таку демонстрацію. В цьому виступі Лукашенка чітко говорив, що під час останньої розмови з Путіним, він зазначив, що якщо буде Союзна держава Росії і Білорусі, серйозну роль на російській політичній сцені мають відігравати сам Лукашенка, його міністр закордонних справ Урал Латипов і інші білоруські керівники. «Ви готові до цього?» - запитав Лукашенка Путіна. «Не готовий», - сказав Путін. «Ну, що ж Ви думаєте, ми будемо у Вас другорядним народом? Цього не буде!» - так заявив білоруський президент російському. І є очевидним, що така трансляція, аж ніяк не сподобалася білоруському президенту, який вже пакував валізи, готуючись до південного сонця.

Людмила Ваннек

Віталію, так домовилися чи не домовилися пани Путін і Лукашенка, а якщо домовилися, то про що саме?

Віталій Портников

Як людина, яка спостерігала за прес-конференцією президентів Росії і Білорусі, я можу сказати, що з питань щодо газу і російського рубля досягнуто домовленостей. Однак, яких?

З питання газу вирішено, що Білорусь і Росія переходять на ринкові відносини. Таким чином, постачання газу Білорусі за внутрішніми російськими цінами більше не буде. Це означає, що вони домовилися? Риторичне запитання. Білорусі підвищують ціни на транзит російського газу, які раніше були внутрішніми цінами Росії. Знову ж таки чи це означає, що домовленості досягнуто?

Щодо домовленості стосовно російського рубля: так президенти домовилися, тому що Володимир Путін сказав, що підписання цієї угоди для Росії "можливе вже в будь-який момент, хоча б і завтра". Однак, не потрібно з цим поспішати, поспішати треба зовсім в інших місцях. Стало відомо, що Аляксандр Лукашенка пропонує розглянути це питання на раді міністрів Союзної держави, потім на державній раді Союзної держави, а між тим, російський рубль вже мав бути давно запроваджений, хоча б безготівковий обіг на території Республіки Білорусь.

Як можна зрозуміти, це домовленість, яка полягає в тому, що найближчим часом російського рубля в Республіці Білорусь не буде, а можливо, він буде в обігу поруч з російським рублем, що якраз не може вважатися домовленістю. Однак, я абсолютно впевнений, що всі російські засоби масової інформації завтра будуть говорити про те, що домовленості між Москвою і Мінськом досягнуто. Мені просто прикро, що я не можу до цієї інформації приєднатися.

Людмила Ваннек

Віталію, а чи ця зустріч вплинула на ту напруженість у взаєминах між двома президентами, про яку масмедіа говорили завжди, коли йшлося про білоруського і російського лідерів?

Віталій Портников

Як можна було спостерігати, зустріч не проходила у дружній атмосфері. Президенти з’явилися перед журналістами навіть не приховуючи своїх емоцій - з похмурими обличчями. Було очевидно, що їм досить тяжко такий довгий час спілкуватися один з одним і що їм досить нелегко знаходити спільну мови. Отже, як зауважують оглядачі, під час цієї сочинської зустрічі Владіміру Путіну і Аляксандру Лукашенці знову не вдалося цієї спільної мови знайти.

Людмила Ваннек

Віталію, а чи інакше виглядала зустріч російського президента з колишнім американським президентом, батьком теперішнього - Джорджем Бушем-старшим?

Віталій Портников

О! Ну, Джордж Буш-старший великий дипломат! І вся ця зустріч була такою красивою!.. Більше того, Владімір Путін, чого, до речі не було з Аляксандром Лукашенкою, приїхав в аеропорт зустрічати Джорджа Буша-старшого з власним таким сюрпризом для Джорджа Буша - він приїхав зі собакою. У нього є собака, з яким він тепер час від часу з’являється на людях. Він зустрічав з цим собакою президента Болгарії. Це цікаво...

Людмила Ваннек

Десь, хтось би сказав, у стилі американських президентів: у них завжди якась тварина поряд, ні?

Віталій Портников

Ну, от тепер у Владіміра Путіна було все, як у американських президентів - дружина і тварина разом приїхали до аеропорту зустрічати Джорджа Буша-старшого. Це величезна честь, тому що - за протоколом - президент Росії, взагалі, ніколи не приїздить до аеропорту.

Зустріч була дуже приємною. Джорджу Бушу дуже сподобалося, що його так зустрічають. Він жартував навіть: порадив Владіміру Путіну, щоб він його сина не запрошував до Сочі, тому що, мовляв, «Ви потім від нього не відчепитеся, якщо він сюди приїде». Так пожартував Джордж Буш-старший, зустрічаючись з російським президентом.

Так що, я б сказав, що Джордж Буш-старший, як це не дивно, якось комфортабельніше себе почуває в Росії, ніж Аляксандр Лукашенка.

Людмила Ваннек

Дякую, Віталію, за інформацію. Шановні слухачі, це був наш кореспондент у Москві Віталій Портников.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG