Доступність посилання

ТОП новини

Перехідна іракська Урядова Рада зробила новий важливий крок у налагоджені міжнародної легітимності, адже сьогодні Організація країн експортерів нафти – ОПЕК запросила делегацію Іраку взяти участь наступного тижня у засіданні цього форуму


Михайло Мигалисько Перехідна іракська Урядова Рада зробила новий важливий крок у налагоджені міжнародної легітимності, адже сьогодні Організація країн експортерів нафти – ОПЕК запросила делегацію Іраку взяти участь наступного тижня у засіданні цього форуму

Прага, 16 вересня 2003 року.

Участь іракського міністра нафтовидобувного сектора Ібрагіма Бар ал-Улума у засіданні ОПЕК-у 24-го вересня у Відні стане важливим кроком у відновлені статусу Іраку як нафтовидобувної сили, - вважають спостерігачі.

Ірак не брав участі у засіданнях цього нафтового картелю уже від квітня цього року, а з 91-го року не є учасником домовленостей про квоти виробництва й експорту нафти.

Після усунення режиму Саддама Хусейна країни ОПЕК заявляли, що вони не прийматимуть представника тимчасової іракської влади, сформованої американською адміністрацією Іраку. Проте ОПЕК пом’якшив свої позиції після того, як Ліга Арабських Країн дозволила представникові тимчасового іракського уряду взяти участь у нарадах минулого тижня у Каїрі. Як повідомляє агентство Рейтерс, посилаючись на експертів, з огляду на внутрішню нестабільність ще далеко від того часу, коли Ірак стане потужним експортером нафти. Для країн ОПЕК, однак, участь іракського тимчасового представника знімає побоювання, що майбутня суверенна іракська влада могла б вирішити вийти з системи квот. Підвищивши виробництво, Ірак, з другими найбільшими у світі нафтовими ресурсами, міг би зірвати ціни нафти на світових ринках.

Тим часом у так званому «сунітському трикутнику» на північний захід від Багдада у понеділок й вівторок мали місце нові напади на американських військових та на нові іракські правоохоронні сили. Отож проблеми безпеки, стабілізації й відбудови Іраку залишаються в центрі уваги не лише американської влади.

Наприкінці тижня мала місце зустріч міністрів закордонних справ п’яти постійних членів Ради безпеки у Женеві, однак згідно з пресовими повідомленнями, не узгоджені питання про передачу влади в Іраку. Після цієї наради Генеральний секретар ООН Кофі Аннан у понеділок заявив:

«Деякі люди, коли вони говорять про роль ООН в Іраку, здається припускають, що ООН візьме під контроль цю країну й керуватиме нею. Це питання ніколи не було на порядку денному. ООН також не зацікавлена брати під свій контроль питання безпеки та висилати туди миротворців.» Як зазначив Кофі Аннан, ООН має добрий досвід, щоб посприяти у становленні політичного процесу формування демократичної влади, нової конституції, однак не керувати країнами. Роль ООН повинна бути чітко визначена Радою безпеки. Власне найбільший союзник США в кампанії в Іраку, прем’єр-міністр Великобританії наприкінці тижня прибуде до Берліна, де проведе переговори з канцлером Німеччини Гергардом Шредером та президентом Франції Жаком Шіраком. Франція й Німеччина категорично виступали проти війни в Іраку й досі не погоджуються з деякими положеннями нової резолюції, яку Сполучені Штати готують для обговорення в Раді безпеки ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG