Доступність посилання

ТОП новини

Україна і СОТ після Канкуна.


Марія Щур Україна і СОТ після Канкуна.

Прага, 16 вересня 2003 – Після провалу переговорів Світової Організації Торгівлі в мексиканському Канкуні, експерти передбачають ускладнення умов торгівлі для бідніших країн, бо вони будуть змушені йти шляхом двосторонніх переговорів з багатшими державами. Для України, яка ще не приєдналася до СОТ, цей шлях залишається єдиним можливим.

Переговори міністрів торгівлі майже 150 країн, що входять до Світової Організації Торгівлі, що проходили у Мексиці провалилися внаслідок того, що багаті і бідні країни не змогли дійти згоди щодо лібералізацій правил торгівлі. Після свого повернення з Мексики представник табору багатих країн комісар Європейського Союзу у справах торгівлі Паскаль Ламі заявив, що від цього програють найбільше бідні держави.

“У системі, в якій ми живемо, яка називається ринковим капіталізмом, є тенденція до того, що сильніші стають ще сильнішими, а слабші ще слабшими. У цьому є дисбаланс, який ми маємо виправити. Тому нам потрібно більше правил, для того, щоб зробити систему більш збалансованою. Хто програє від того, що ми не можемо створити більше правил? Я гадаю, що це – країни, що розвиваються”.

Щодо України, яка не належить до багатих країн, її положення є ще більш невигідним у плані міжнародної торгівлі через те, що вона не є членом Світової Організації Торгівлі, і не може стати ним протягом останніх 10 років. Як пояснюють експерти британської дослідницької організації Economist Intelligence Unit, відсутність навіть статусу країни з ринковою економікою дозволяє Європейському Союзу та Сполученим Штатам накладати на її продукцію високі мита та звинувачувати у демпінгу.

Незважаючи на те, що український уряд ледь не щороку проголошує головною зовнішньополітичною метою вступ до СОТ, його доведеться відкласти і цього року. Тепер у планах 2004 рік. І попри те, що український віце-прем’єр Микола Азаров оголосив, що США дають Україні “зелене світло” на шляху до СОТ, британські експерти наголошують, що Сполучені Штати будуть однією із найскладніших країн для укладання угоди. Бо досі серед невирішених проблем залишається інтелектуальне піратство.

Тим часом у сусідній Росії, з якою українське керівництво має намір будувати Спільний Економічний Простір, провал переговорів у СОТ сприйняли з радістю і полегшенням. Як повідомляє російська газета “Время новостей”, російські оглядачі вважають, що їхня країна не має чого втрачати від провалу переговорів. Вона навряд чи могла приєднатися до організації до 2005 року, коли мали вступити в дію нові правила торгівлі, а це означає, що вона не мусить поспішати. Одним із визначальних питань, що стримує вступ Росії до СОТ, є проблема вирівнювання внутрішньо російських та європейських цін на енергоносії. Цього Росія не збирається робити не лише для Європи, але і для України, бо Єдиний Економічний Простір не включатиме єдиних цін на енергоносії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG