Доступність посилання

ТОП новини

Наташа Мичич, спiкер Парламенту Сербiї, на пропозицiю лiдерiв партiй правлячої коалiцiї, призначила президентськi вибори на 16 листопада. Передвиборча кампанiя розпочинається у четвер.


Михайло Рамач Наташа Мичич, спiкер Парламенту Сербiї, на пропозицiю лiдерiв партiй правлячої коалiцiї, призначила президентськi вибори на 16 листопада. Передвиборча кампанiя розпочинається у четвер.

Белград, 16 листопада 2003 – У вiвторок ввечерi лiдери партiй правлячої коалiцiї запропонували спiкеровi Парламенту призначити президентськi вибори. Панi Мичич зрозумiла, що йдеться не про пропозицiю, а про вимогу. Вона уже в середу звернулася до громадян й сказала:

“На мою думку, президент Сербiї своїм авторитетом й легiтимiзмом буде спроможний сприяти ухваленню конституцiї бiльше анiж котрий-небудь виконуючий обов’язкiв. У лютому я ясно пiдкреслила наступне: якщо нову конституцiю не буде ухвалено до початку осiнньої сесiї парламенту, буде необхiдно перевiрити народну волю на президентських виборах.”

Наташа Мичич стала виконуючою обов’язкiв президента Сербiї у сiчнi. Тодi й пiзнiше вона заявляла, що немає сенсу повторювати виборiв поки не буде ухвалено нову конституцiю. Бiльшiсть громадян, згiдно з опитуваннями, погоджувалася з таким рiшенням, оскiльки минулої осенi результати виборiв двiчi оголошено недiйсними через недостатню участь виборцiв. Чому ж правляча коалiцiя раптово змiнила думку? На думку оглядачiв, лише тому, щоби тимчасово вiдвернути увагу громадян вiд низки скандалiв, до яких причетнi окремi члени уряду.

Посилаючися на опитування громадської думки, полiтологи стверджують, що бiльшiсть електорату не зацiкавлена голосувати за президента, який на пiдставi дiючою конституцiї має переважно протокольнi повноваження.

Правляча коалiцiї досi не призначила свого кандидата на пост президента. Преса повiдомляє, що ним ймовiрно стане Драґолюб Мичунович, спiкер державного об’єднання Сербiя i Чорногорiї. Популярний мiнiстр оборони Борис Тадич каже, що вiн не буде балотуватися, оскiльки бажає завершити процес перебудови Збройних сил. Кандидатом ультранацiоналiстичної Радикальної партiї ймовiрно стане Томислав Николич, заступник голови партiї Воїслава Шешеля, котрий у лютому добровiльно здався Мiжнародному трибуналовi у Гаазi. Лiдер Сербського руху оновлення Вук Драшкович каже, що його партiя бойкотуватиме вибори. Про це саме заявляють представники опозицiйних партiй Г 17 плюс й Демократичної партiї Сербiї, котрi також зазначають, що спершу необхiдно ухвалити нову конституцiю. А минулої осенi саме лiдери двох згаданих партiй Воїслав Коштунiца й Миролюб Лабус були головними кандидатами на пост керiвника Сербiї!

Окремi оглядачi саркастично зауважують, що президента краще не обирати, якщо мається на увазi доля трьох колишнiх глав республiки: Iвана Стамболича лiквiдувала спецполiцiя з наказу Слободана Милошевича, а Милошевич та його наступник Милан Милутiнович перебувають за гаазькими ґратами, далеко вiд Сербiї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG