Доступність посилання

ТОП новини

Незабаром від СНІДУ в Україні щороку може вмирати 100 тисяч людей: новий звіт Світового банку.


Мар’яна Драч Незабаром від СНІДУ в Україні щороку може вмирати 100 тисяч людей: новий звіт Світового банку.

Прага, 17 вересня 2003 - Світовий банк закликає державних керівників у Східній Європі та Середній Азії проявити політичну волю, щоб зупинити СНІД. Як мовиться у новому звіті, темпи поширення епідемії у пост-комуністичних державах зараз найвищі у світі.

Світовий банк підрахував, що в регіоні живе мільйон двісті тисяч ВІЛ- інфікованих людей. Ця цифра стрімко зростає. Експерти попереджають про можливі катастрофічні наслідки для економіки регіону: зростуть видатки на охорону здоров‘я, до того ж від вірусу переважно вмирає молодь.

В Україні, за офіційними даними, заражені смертоносним вірусом 50 тисяч людей. Але це лише вершина айсберга. Український інститут соціальних досліджень передбачає, що у 2010-му році буде майже півтора мільйона ВІЛ-інфікованих і щороку 100 тисяч українців вмиратимуть від СНІДу. Це, за умови, якщо тенденцію не змінити. Пояснює соціолог Ольга Балакірєва:

"Оптимістичний сценарій передбачає, що будуть вкладені певні гроші на профілактичні дії, на лікування і все ж таки ця хвиля епідемії буде призупинена. А песимістичний сценарій передбачає, що сиутація буде розвивитися так само, як вона розвивається протягом останніх кількох років. Якщо сценарій буде песимістичний, то це дійсно буде майже півтора мільйона. У кращому випадку це буде близько півмільйона. Тобто, як Ви бачите, різниця дуже суттєва. Це аргумент, що сьогодні треба дуже ретельно, виважено поставитися, які кроки треба зробити, які гроші треба витрачати, куди саме їх треба вкладати, для того, щоб був ефект. "

За словами Ольги Балакірєвої, наразі епідемія СНІДу в Україні розвивається за песимістичним сценарієм.

Наприкінці минулого року Світовий банк погодився надати українському уряду 60-мільйонну позику на попередження епідемій ВІЛ/СНІДу та туберкульозу. Більшість із цих грошей якраз мають іти на боротьбу зі СНІДом. Про мету програми розповів радіо "Свобода" речник представництва Світового банку у Києві Дмитро Деркач:

"Це покращення діагноститики СНІДу, це певні заходи, повязані з вертикальною трансмісією захворювання, тобто від матері до новонародженої дитини. Це профілактичні заходи, включаючи кампанію інформування громадськості і є третій компонент, який стосується системи виконання вироків в Україні, тобто це запобігання поширенню СНІДу в тюрмах."

Світовий банк вирішив дати гроші Україні в грудні минулого року, але цей проект досі існує лише на папері. Керівник робочої групи Світового банку по Україні Тоомас Палу сказав радіо "Свобода," що угода досі не надійшла на ратифікацію до парламенту: триває узгодження в уряді. Палу висловив сподівання, що за два тижні Верховна Рада отримає документ.

В Україні багато говорять про СНІД, а минулий рік був офіційно проголошений роком боротьби з епідемією. Але чи перейшли політики та урядовці від слів до справ? На це Тоомас Палу відповів так:

"Гадаю, що наміри є. Верховна Рада планує провести відкриті слухання з приводу СНІДу 1-го грудня, у міжнародний день боротьби зі СНІДом, так само як вони проводили слухання щодо туберкульозу в травні. Це є певною ознакою, що питання обговорюють на найвищому рівні. Я б хотів повернутися до Вашого запитання через два місяці. Тоді я зможу сказати, чи наміри здійснюються і чи починають втілюватись програми".

У Світовому банку вважають, що поки ще є можливість попередити найгірше на колишніх радянських теренах, але треба діяти негайно. Інакше, через СНІД не оминути зростання рівня бідності і соціальних катаклізмів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG