Доступність посилання

ТОП новини

Німецько-французький саміт у Берліні.


Надія Кандиба Німецько-французький саміт у Берліні.

Німеччина, 18 вересня 2003 – У центрі уваги сьогоднішньої зустрічі канцлера Німеччини Герхарда Шредера та президента Франції Жака Ширака перебували, насамперед, економічні питання. Нинішня зустріч канцлера Герхарда Шредера та Жака Ширака продемонструвала, що “німецько-французький двигун” знову запрацював на повну потужність. Берлін та Париж домовилися виступити зі спільною ініціативою, спрямованою на пожвавлення економічної кон’юнктури в Європі. Сторони представили список інвестиційних проектів, які мають доповнити пропозиції Італії, яка зараз головує в Єврокомісії. На відміну від Рима Берлін та Париж зосередили свою увагу передусім на розвитку інформаційних технологій, науки та систем транс-європейського сполучення.

Серед іншого йдеться про будівництво надпотужного міжнародного аеропорту Берлін-Бранденбург та про подальшу розбудову швидкісної залізниці, що дозволило б налагодити швидкісне залізничне сполучення між Францією та півднем Німеччини. Як зауважив державний міністр з європейських питань в уряді Шредера Ганс Мартін Бурі, “ми прагнемо інвестувати в розвиток наших здібностей, а не в бетон та землю”. Канцлер Німеччини нещодавно піддав критиці пропозиції свого італійського колеги, який зробив головний наголос на розвитку інфраструктури.

У Берліні Шредер та Ширак обговорили також питання оборонної політики та політики безпеки. Так, Німеччина та Франція висловилися за те, щоб замінити миротворчий контингент НАТО в Боснії миротворчими силами Європейського союзу. На порядок денний були винесені також питання продовження мандату миротворців у Македонії та розширення військових операцій в Афганістані. Німецько-французький саміт у Берліні став уже 81-ю міжурядовою зустріччю на найвищому рівні. Вдруге у таких консультаціях беруть участь кабінети міністрів Німеччини та Франції практично в повному складі.

У суботу Ширак і Шредер знову зустрінуться в Берліні. Однак до них приєднається ще й прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер. Учасники переговорів намагатимуться випрацювати спільну позицію в іракському питанні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG