Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Каспаров: США – Росія. «Економіст»: Ідея великої Албанії.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Каспаров: США – Росія. «Економіст»: Ідея великої Албанії.

Прага, 18 вересня 2003 – У центрі уваги західних оглядачів і далі залишаються дві головні теми дня: Ірак і Близький схід. Поте сьогодні в нашому короткому огляді західної преси ми наведемо деякі інші відгуки у західних газетах, зокрема у справі американсько-російських відносин, а також проблеми колишньої Югославії у контексті поширення пан-албанських тенденцій на Балканах.

Газета «Уолл стріт джорнел» подає коментар свого позаштатного редактора, колишнього чемпіона світу з шахів Гаррі Каспарова, в якому автор порушує деякі проблеми американсько-російських відносин. Каспаров критикує президента Буша за його непослідовну закордонну політику, зокрема за те, що він вибачив Путіну його колишні виступи проти війни в Іраку, продовжуючи водночас застосовувати санкції проти Франції за цю ж саму «провину». На думку автора, позиція Буша може послужити для кремлівського режиму зеленим світлом для відновлення кагебістського режиму в Росії. Незбалансована підтримка Путіна, як вважає автор, може також заохотити до придушення будь- якої опозиції в Росії. Далі автор наголошує на тому, що служба безпеки вже без жодних перешкод втручається у підприємницьку діяльність в Росії. Генеральний прокурор на замовлення Кремля звинувачує олігархів і крупних підприємців. Незалежні журналісти за критику властей потрапляють до ув’язнення. Ба більше, важливі законопроекти, як вважає автор, препаровані у Кремлі, пізніше потрапляють до парламенту для формального схвалення. Крім того, автор підкреслює, що Росія продовжує постачати Іранові ядерну технологію і продовжує хитру гру, використовуючи у своїх інтересах найбільші міжнародні кризи. Тим часом у Вашингтоні, пише на закінчення Каспаров, і далі дотримуються помилкової віри в те, що в контексті боротьби з міжнародним тероризмом відносно демократична Росія з її відносно згідливим президентом не повинна викликати особливої стурбованості.

Тим часом британський тижневик «Економіст» порушує проблему зростання на Балканах пан-албанських настроїв серед албанців, розсіяних по країнах колишньої Югославії і в самій Албанії. За словами тижневика, останній сигнал на цю тему надійшов від Албанської національної армії (скорочено АНА). Останні збройні сутички на македонсько-косовському кордоні, веде далі «Економіст», серйозно підірвали і так хиткі позиції македонського коаліційного уряду, в якому македонці ділять владу з етнічними албанцями. Представники Албанської національної армії із краю Косова, Сербії, Чорногорії, Македонії, Греції і самої Албанії з їхньою ідеєю «великої Албанії», як вважає британський тижневик, можуть викликати серйозний хаос на Балканах. Проте тижневик додає, що ідеться поки що про нечисленну групу приблизно із сімдесяти ватажків груп контрабандистів цигарок по обидва боки кордонів краю Косова. Ïхні останні акти насилля були спрямовані проти македонської поліції, яка намагалася взяти кордон під контроль.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG