Доступність посилання

ТОП новини

Україна подасть до ООН проект резолюції про голодомор у жовтні: розмова з постійним представником України в ООН Валерієм Кучинським.


Мар’яна Драч Україна подасть до ООН проект резолюції про голодомор у жовтні: розмова з постійним представником України в ООН Валерієм Кучинським.

Мар‘яна Драч

Прага-Нью-Йорк, 19 вересня 2003 року - Наступного тижня президент України збирається взяти участь у 58-ій сесії Генеральної Асамблеї ООН, яка розпочинається в Нью-Йорку. У понеділок Леонід Кучма має виступити на спеціальній сесії, присвяченій боротьбі зі СНІДом, а в середу на загальних дебатах.

Одне з головних завдань, яке проголосила українська дипломатія на цей рік, - відзначення на міжнародному рівні сімдесятих роковин голодомору в Україні. Сьогодні ми запросили до розмови постійного представника України в Організації Об‘єднаних Націй Валерія Кучинського.

Чи збирається Україна закликати світ визнати голодомор в Україні актом геноциду українського народу?

Валерій Кучинський:

"Ведеться робота, цілеспрямована активна робота для того, щоб ООН відгукнулося на ці події, відзначило 70-ту річницю голодомору. Тому зараз ідуть активні консультації з країнами, з представниками реґіональних груп. В якій формі- ще не вирішено. Крім дій Генеральної Асамблеї, а також робочих органів передбачається ціла низка заходів в ООН. Це перш за все виставка, яка буде розгорнута в кулуарах Об‘єднаних Націй."

Це вже буде в понеділок?

"Ні. Виставка розгортатиметься під час відзначення, тобто в листопаді. Як Ви знаєте, 15-го листопада буде спеціальна сулжба у соборі Святого Патрика за участю представників різних конфесій, представників української діаспори, уряду України і уряду Сполучених Штатів. Це буде в Нью-Йорку. Саме в цей час в ООН запланована ціла низка заходів. Я вже сказав про виставку, буде демонстрація відомого фільму "Harvest of Despair" ("Жнива розпачу"). Також запланована і вже йде підготовка до міжнародної наукової конференції в Колумбійському університеті".

Безперечно, це дуже важливі відзначення, але все-таки, якщо повернутися до ООН. Ви сказали, що ще невідомо в якій формі Україна ....

"Ні, відомо, Україна працює активно над проектом резолюції".

Але чи будуть у цій резолюції слова "акт геноциду"?

"Це ще не відомо, оскільки ми сподіваємося, що якщо резолюція буде ухвалена, то вона буде ухвалена консенсусом. Тобто, не буде ставитися на голосування. На мою думку, резолюція має ухвалюватися всіма державами- членами".

Відомо, що, зокрема, російські дипломати у Вашингтоні різко виступили проти того, щоб Сенат Сполучених Штатів визнав голодомор в Україні геноцидом українського народу. Проект такої резолюції в Сенаті зараз розглядають. Чи Ви відчуваєте такий спротив з боку Росії в ООН?

"В ООН я особливих дій не відчуваю, тому що в ООН, так би мовити, багато речей відбуваються не на поверхні. Я можу Вам абсолютно відверто сказати, що для Організації Об‘єданих Націй питання геноциду має особливу специфіку. Для цілої низки країн ухвалення резолюції з такими термінами, як геноцид, буде дуже важким".

Чи українські дипломати взагалі розглядають таку можливість?

"Українські дипломати не тільки розглядають таку можливість. Практична робота над цим почалася в лютому цього року. До цього часу це існує, це на столі переговорів”.

Можливо, Ви поясните ще такий момент. З одного боку, на столі переговорів є проект резолюції української, де міститься оцінка, що голодомор 30-их - геноцид. З іншого боку, в серпні вже колишній міністр закордонних справ України Анатолій Зленко сказав, що Україна не має наміру домагатися вибачень від Росії за голодомор. Тобто, якщо є слово геноцид, то хто несе відповідальність? Росія, комуністичний режим?

"Про ці заяви я не чув, але Ви до мене звертаєтеся як до постійного представника України в ООН. І я з великим задоволенням ділюсь з Вами своїми думками відносно цієї акції України в ООН, саме в ООН. Я думаю, що головне наше завдання - засудити тоталітарний режим сталінський, це буде вперше в історії ООН, і, по-друге, привернути увагу до цього періоду нашої історії, засудити це, щоб це ніколи не повторилося у майбутньому, закликати, щоб світове співтовариство разом з нами відзначило цю дату. Це три головні цілі, над якими працює українська дипломатія в Організації Об‘єднаних Націй. Це буде перше засудження авторитарного тоталітарного радянського режиму".

Ви звертаєтеся до документів ООН. Але в документах ООН, і в конвенції ООН про запобігання злочину геноциду йдеться і про покарання також. Кого будуть карати?

"Резолюція Генеральної Асамблеї, на відміну від резолюцій Ради безпеки, не має обов‘язкового характеру. І питання, які там будуть, дії відповідні - це питання двосторонніх стосунків".

Коли Україна висуне резолюцію про голодомор? Чи це буде наступного тижня вже?

"Ні. Робота над резолюціями почнеться з початком діяльності робочих органів, зокрема 3-го комітету Генеральної асамблеї. Комітет розпочне роботу в першій декаді жовтня. І саме в цей час буде вноситися відповідний офіційний текст документа для розгляду на 3-му комітеті. Поки що на цьому етапі йде переговорний процес ".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG