Доступність посилання

ТОП новини

Ірак: складності процесу відновлення суверенітету.


Михайло Мигалисько Ірак: складності процесу відновлення суверенітету.

Прага, 18 вересня 2003 - На французько-німецькому саміті у Берліні президент Франції Жак Ширак у четвер наголосив на необхідності якомога швидше відновити суверенітет Іраку. Він заявив, що слід передати владу легітимному іракському урядові «через місяці, а не за роки». Париж й Берлін, які категорично виступали проти воєнної кампанії в Іраку, домагаються надати більшої ролі ООН у процесі політичної та гуманітарної відбудови Іраку. Вашингтон однак досі вказував на те, що оскільки Сполучені Штати несуть головний військовий й фінансовий тягар, тимчасова влада та командування стабілізаційними силами в Іраку повинні залишитися під американським контролем. Справа часових термінів поновлення іракського суверенітету, з огляду на наполягання Парижа, перетворилася на новий елемент протистояння в Раді безпеки ООН, на обговорення якої Сполучені Штати планують наступного тижня внести нову резолюцію, яка надала б можливість більшості країн приєднатися до процесу стабілізації та відбудови Іраку.

Нелегке завдання стоїть перед коаліцією, очолюваною Сполученими Штатами Америки щодо відновлення іракського суверенітету, зокрема коли взяти до уваги той факт, що ця країна перебувала під тридцятирічною диктатурою режиму Саддама Гуссейна. Вашингтон вважає, що не слід поспішати з цим процесом у Багдаді, адже йдеться про те, що Ірак міг би стати (якщо зробити це розсудливо) першою демократією в арабському світі.

Мішель Флорной, колишня високопоставлена співробітниця Пентагону, а тепер експерт у вашингтонському Центрі стратегічних та міжнародних студій в інтерв’ю радіо ”Свобода” сказала з приводу підходу Білого дому до цієї справи:

«Адміністрація Буша запропонувала план, згідно з яким іракці й зокрема Владна рада, визначать самі параметри для політичного перехідного періоду. Сюди входять такі ключові питання, як формування конституції, призначення тимчасового уряду, а відтак проведення виборів, в результаті яких владу перебрав би легітимно обраний уряд».

Зі свого боку Дейвід Філіпс, колишній співробітник Державного департаменту, а тепер член престижної Ради із закордонних відносин в інтерв’ю радіо “Свобода” намагався пояснити сам процес, в результаті якого Вашингтон надіється залишити Багдад у демократичних руках:

«Це потриває час. В кращому випадку рік. Важливо бути розсудливим, просуватись вперед обдумано, проте так швидко, як це можливо». За словами Філіпа, призначена Сполученими Штатами іракська Владна рада уже розпочала процес формування конституції: «Важливо, щоб цей процес був легітимний а щоб досягти цього необхідно підключити до нього місцевих лідерів, щоб вони обирали конституційну комісію». На думку Філіпса, цей процес може проходити під егідою контрольованої США Владної Ради або ООН, якщо буде ухвалена відповідна резолюція Ради безпеки.

Мішел Флорной зі свого боку зауважила, що Вашингтон розуміє, що цей перехідний процес повинен проходити під проводом самих іракців. Однак, Вашингтон впевнений у тому, чого він не бажає: «Вони не бажають такої владної системи, яка б дозволила радикальним елементам дістатись до керівних органів. Вони не бажають системи, яка не гарантуватиме пошанування прав національних меншостей. Вони не бажають, щоб Ірак перетворився на державу з клерикальним устроєм....Тобто йдеться про створення влади, яка базувалася на ключових принципах: пошанування прав національних меншостей та вільних й справедливих виборів тощо».

При цьому Мішел Флорной та Дейвід Філіпс вважають, що цей перехідний процес політичного формування повинен проходить під егідою міжнародного співтовариства та ООН. Генеральний секретар ООН Кофі Аннан у понеділок уже вказав на таку можливість: «Ми мали дуже добрий досвід у сприянні політичним процесам, у допомозі державам, які мали труднощі й намагалися поновити демократично обрану владу. Ми маємо досвід у формуванні конституції. Одне, що ми не можемо робити це - керувати Іраком», - заявив генеральний секретар ООН.

Згідно з пресовими повідомленнями ці питання стабілізації та відбудови Іраку будуть на порядку денному робочої зустрічі у суботу у Берліні президента Франції Жака Шірака й канцлера Німеччини Гергарда Шредера з прем’єр-міністром Великобританії Тоні Блером. Наступного тижня президент США Джордж Буш в рамках Генеральної асамблеї ООН зустрінеться з Шредером а відтак проведе черговий самміт з президентом Російської Федерації Владіміром Путіним. Слід зазначити, що Росія, Франція й Німеччина категорично виступали проти воєнної кампанії в Іраку. Іншими словами дипломатичні баталії за майбутнє Іраку переходять знову на найвищий рівень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG