Доступність посилання

ТОП новини

Генеральна Асамблея ООН на позачерговому засіданні обговорює палестинсько - ізраїльський конфлікт.


Михайло Мигалисько Генеральна Асамблея ООН на позачерговому засіданні обговорює палестинсько - ізраїльський конфлікт.

Прага, 19 вересня 2003 - Генеральна Асамблея ООН на позачерговому засіданні обговорює палестинсько - ізраїльський конфлікт. Арабські та ісламські країни і група «неприєднаних» 116 держав закликали до проведення цього спеціального заходу, а як тему запропонували «нелегальні ізраїльські дії на окупованих палестинських територіях». Очікується, що буде ухвалена й відповідна резолюція.

Приводом до скликання позачергового засідання Генеральної Асамблеї ООН стала заява кабінету безпеки Ізраїлю про необхідність усунення палестинського лідера Ясира Арафата, якого ізраїльська влада вважає перешкодою у врегулюванні близькосхідного конфлікту та обвинувачує у саботуванні мирного процесу й нехтуванні боротьбою проти терористичних угруповань.

Раніше цього тижня, за внесену Сирією до Ради безпеки резолюцію на захист Арафата проголосували 11 із 15 членів цього форуму, причому Сполучені Штати наклали вето й тим самим заблокували її чинність. Згідно із заявою американських офіційних осіб, США скористалися правом вето тому, що в документі не були засуджені войовничі угруповання, які скоїли терористичні напади самовбивців на Ізраїль. Щоправда, постійний американський представник в ООН посол Джон Неґропонте заявив, що Сполучені Штати не підтримують усунення (чи пак видворення) Арафата й вважають найкращою розв’язкою цього питання дипломатичну ізоляцію палестинського лідера.

У четвер президент Сполучених Штатів Джордж Буш обвинуватив Ясира Арафата у тому, що той своїми діями підриває можливості мирного врегулювання на Близькому сході. Водночас Буш запевнив палестинців, що він і далі підтримує мирний процес та існування поруч двох держав: палестинської та Ізраїлю. Однак, за словами Буша, палестинці потребують нового лідера, який готовий виступати проти тероризму та припинити насилля проти Ізраїлю.

Генеральна асамблея ООН регулярно ухвалює резолюції на підтримку палестинських позицій. Сама ж палестинська адміністрація має свого представника на цьому форумі лише із статусом спостерігача без права голосу. Жодна з країн в Генеральній Асамблеї не має права на вето. Тим часом у Раді безпеки ООН п’ять постійних членів мають таке право. Резолюції Ради безпеки є зобов’язуючими для усіх держав світу, тим часом резолюції Генеральної асамблеї не мають такого значення й переважно віддзеркалюють настрої у світі щодо певних питань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG