Доступність посилання

ТОП новини

Одноденний саміт у Нью-Йорку, присвячений боротьбі з тероризмом.


Василь Дарчук Одноденний саміт у Нью-Йорку, присвячений боротьбі з тероризмом.

Прага, 22 вересня 2003 – Цього понеділка у рамках чергової сесії генеральної асамблеї ООН, яка відкриється завтра, в Нью-Йорку проходить саміт провідних країн світу, присвячений боротьбі з тероризмом. Учасники цієї наради обговорюють нову ситуацію у світі, яка постала після терористичних актів у Нью-Йорку і Вашингтоні 2001-го року, нові методи боротьби з тероризмом і широкі запобіжні заходи в цьому контексті.

На нинішній саміт, який проходить під головуванням прем’єр-міністра Норвегії К’єлла Бондевіка і лауреата Нобелівської премії миру Елі Візеля, прибули лідери країн Європейського союзу, Канади, Пакистану, Афганістану та інших країн, важливих у боротьбі з тероризмом. Президент США Буш і російський керівник Путін надіслали на саміт своїх найвищого рангу дипломатів.

За словами генерального секретаря ООН Кофі Аннана, учасники наради обговорять не лише засоби безпеки в боротьбі з тероризмом, а й проблеми відкритості і толерантності між різними культурами й релігіями. Головні дискусії у рамках саміту базуватимуться на звіті міжнародних експертів, який вони представили на червневій зустрічі в Осло. Автори звіту аналізують низку причин, які допровадили останніми роками до зростання хвилі терористичних актів. Серед цих причин експерти називають убогість та економічну відсталість окремих регіонів, брак демократії і громадянських свобод в окремих країнах, а також релігійний екстремізм і нетерпимість до інших визнань. Основою боротьби з міжнародним тероризмом учасники семінару в Осло назвали демократичні принципи, а також моральні й етичні норми, яких повинні дотримуватися усі країни, що ведуть боротьбу з тероризмом. Автори звіту рекомендують вкладати більше часу й зусиль в ідеологічні дискусії з екстремістськими угрупованнями, а не лише застосовувати примус і силу в боротьбі з тероризмом.

Співголова нинішнього саміту в Нью-Йорку К’єлл Бондевик перед відкриттям наради порівняв міжнародний тероризм зі звичайною злочинністю, де, крім притягнення кримінальних злочинців до відповідальності, ведеться дослідження причин злочинності і застосовуються запобіжні заходи. На думку Бондевика, цей же принцип державні лідери повинні застосувати і в поборюванні міжнародного тероризму. На саміт до Нью-Йорка запрошені уцілілі жертви терористичних актів у Нью-Йорку і Вашингтоні 2001-го року, на острові Балі, а також в Іспанії після кількох терористичних атак баскських терористів. Усі ці люди-цивільні особи, які були поранені під час терористичних атак і лише чудом залишилися живими. Ïхнє завдання – наблизити учасникам саміту картину терору і потенційну небезпеку для мирного населення світу, яку несе міжнародний тероризм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG