Доступність посилання

ТОП новини

“Союз Білорусі та України” – так визначила майбутнє Білорусі та Росії незалежна білоруська газета “Наша Ніва” в номері за цю п’ятницю.


Юрій Свірко “Союз Білорусі та України” – так визначила майбутнє Білорусі та Росії незалежна білоруська газета “Наша Ніва” в номері за цю п’ятницю.

Мінськ, 19 вересня 2003 - “Газовий тиск зі сходу підказує Мінськові та Києву ідею створення газотранспортного ОПЕК”, – пише незалежний білоруський тижневик “Наша Ніва”, зазначаючи, що впродовж двох минулих тижнів Білорусь воювала з Росією – на щастя, лише в інформаційному просторі.

Цікаво, що упродовж цієї інформаційної війни і Мінськ, і Москва найчастіше згадували Україну. Білоруський президент Олександр Лукашенко закликав свого російського колегу Володимира Путіна не робити для Білорусі умови гірші, ніж для України. До газової війни Мінськ купував у Росії газ по 30 доларів за тисячу кубометрів, а Україна – по 50 доларів. Проте “Газпром”, який не зміг придбати контрольний пакет акцій “Бєлтрансгазу”, загрожує продавати Мінськові газ по 80 доларів, як Молдові та країнам Балтії.

Відповідаючи на це, президент Лукашенко заявляє, що він і тарифи на транзит російського газу через Білорусь зробить українськими: півтора долари за тисячу кубометрів замість нинішніх 44 центів. Щоправда, шеф білоруського міністерства енергетики спростував президента Білорусі, повідомивши, що український тариф – лише 1 долар і 9 центів. Але ж, як кажуть у Мінську, чому б не посилатися на Україну та не робити якомога вигідніше для себе?

Газета “Наша Ніва” дійшла висновку: “Остаточну українізацію Білорусі знов відкладено. Білоруський уряд має час, щоб підготуватися до соціальних катаклізмів. Але коли перехід на світові ціни на газ справді неминучий, тоді стабільність нової політичної та економічної ситуації в Білорусі буде багато в чому залежати від того, наскільки тісним буде білорусько-українське партнерство”. Тижневик наголошує, що урядам Білорусі та України треба визначити взаємоприйнятні ціни на транзит газу й нафти, а також інтенсифікувати міждержавне економічне й політичне співробітництво.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG