Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Ірак.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Ірак.

Прага, 23 вересня 2003 – Тема Іраку знову домінує на сторінках західної преси. Оглядачі коментують недавні спроби іракського тимчасового керівництва відновити членство Іраку в ООН, французькі пропозиції цілковитого передання влади перехідному урядові в Багдаді, а також американські пропозиції приватизувати дотепер державну економіку Іраку.

Коментуючи недавнє звернення іракського тимчасового уряду до Генеральної асамблеї ООН із проханням схвалити місце нового іракського уряду в ООН, британська газета «Дейлі телеґраф» наводить заперечення проти цієї ідеї. Передусім, як підкреслює газета, нинішнє перехідне керівництво є творінням Вашингтона, всі 25 членів уряду призначило коаліційне командування в Багдаді, тому тут бракує, як підкреслює газета, законності, яку дають лише вільні демократичні вибори. Далі газета наводить конфлікт інтересів між сунітами, шиїтами і курдами в новому керівництві, який може поступово знівелювати лише нова конституція, яку спочатку слід ухвалити. За ухваленням конституції і проведенням виборів, підкреслює «Дейлі телеґраф», повинна стежити ООН. Лише після переходу через ці обов’язкові етапи, пише на закінчення британська газета, можна буде вирішити про передання влади в руки перехідного керівництва Іраку.

Подібну тему порушує американська газета «Бостон ґлоуб», коментуючи французьку пропозицію в Раді безпеки ООН якнайшвидше віддати владу в Іраку перехідному урядові. Париж вимагає передати владу негайно, веде далі газета, тим часом адміністрація США вимагає спочатку ухвалення нової конституції Іраку, а потім проведення загальних виборів на базі нової конституції. Проте цей процес, як вважає газета, впирається у проблему нетерпеливості іракців, пов’язаної із браком безпеки, електроенергії, чистої води, робочих місць тощо. Таким чином, як вважає газета, Сполучені Штати могли б виграти від передання влади перехідному урядові. Тоді, можливо, інші країни радо погодилися б надіслати до Іраку свої миротворчі і поліцейські сили для підтримання порядку і відбудови країни.

Тим часом британська газета «Ґардіян» гостро критикує недавню американську пропозицію приватизувати іракську економіку, що привабило б іноземний капітал для відбудови країни. На думку газети, ця ідея приречена на провал. Коли Росія з її централізованою економікою 92-го року вдалася до подібної «шокової терапії», пише «Ґардіян», це призвело до руйнівних наслідків, нестримної корупції і появи потужних олігархів. Відбудова Іраку потребує коштів, веде далі газета. Проте найбагатше джерело прибутку країни - нафтова промисловість не дає потрібних коштів із причини браку гарантій безпеки. Коаліційне командування, підкреслює «Ґардіян», нині зацікавлене в тому, щоб продати цю промисловість приватному секторові поза межами Іраку. Проте цей план, як вважає газета, не має широкої підтримки з боку населення. Саме тому слід почекати до виборів іракського уряду, який опрацює національний економічний план.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG