Доступність посилання

ТОП новини

Житлово-комунальна сфера Запорізького регіону стала заручником нового Закону України про реструктуризацію боргів населення. Принаймні, це стверджують керівники органів місцевого самоврядування на чолі з міським головою обласного центру Євгеном Карташовим.


-- no author -- Житлово-комунальна сфера Запорізького регіону стала заручником нового Закону України про реструктуризацію боргів населення. Принаймні, це стверджують керівники органів місцевого самоврядування на чолі з міським головою обласного центру Євгеном Карташовим.

Запоріжжя, 24 вересня 2003 - Якщо тарифи на опалення та гарячу воду залишити незмінними, житлово-комунальні господарства Запорізької області незабаром “вилетять у трубу”. Такого висновку дійшли мери міст регіону, провівши сезонний моніторинг підопічних територій. Зокрема, міський голова Бердянська Валерій Баранов, котрий свого часу ризикнув провести комунальний експеримент, нині переконаний, що Закон про реструктуризацію наразі не враховує інтересів комунальної сфери. А тому населення замерзатиме взимку разом із занедбаною через брак коштів системою опалення.

Валерій Баранов: “Громадяни все правильно зрозуміли, у нас розумні громадяни, обізнані, читають законодавство, почали активно оформляти цю реструктуризацію. Але виникає питання: ми громадянам розстрочили борги, а хто розстрочить нашим водоканалам, тепломережам їхні борги? По газу, по електроенергії?.. Ніхто. Відтак виходить абсурд: півмеханізму ухвалили, а далі – ні!”

Певною мірою підвищення тарифів можна було б компенсувати за рахунок державних субсидій, розмір яких має зростати відповідно до вартості комунальних послуг. Однак, по-перше, на таку фінансову підтримку мають право не всі громадяни, по-друге, навіть, ті, хто розраховує на субсидії, не завжди можуть скористатися такими через бюрократичну тяганину. Зрештою, реструктуризація боргів розрахована лише на п”ятирічний термін. За цей час населення зможе погасити хіба що п”яту частину від загальної суми боргу перед комунальниками, каже мер Мелітополя Василь Єфименко.

Василь Єфименко: “…звертатися до Кабміну і ВРУ: нехай депутати ухвалять Закон про реструктуризацію боргів КП перед енергопостачальниками. Інакше ми просто вб”ємо усе, раз і назавжди”.

Але це не останні негаразди, викликані підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги. Зокрема, в Енергодарі з невдоволення пересічних жителів скористалася місцева опозиція, скаржиться енергодарський міський голова Георгій Яковлев.

Георгій Яковлев: “Ми підняли тарифи на 70% і ледве витримуємо натиск окремих політичних сил!”

Урахувати всі нюанси щодо реструктуризації боргів наразі неможливо. Приміром, малі міста Запорізького регіону намагаються рятуватись через реорганізацію комунальної сфери. Зокрема, на базі підрозділів комунгоспу створюють малі підприємства, як це зробили у Молочанську.

Говорить мер Молочанська Євген Баштовий: “Це єдиний вихід на данний момент, що ми не платимо ПДВ, не платимо усі ці нарахування до соцстраху і т.ін. А інакше, я дивлюсь по сусідах, що справа ця просто гибла. І якщо зараз нам не допоможуть реструктуризувати з НАКом борги, це, однозначно, кінець. Просто прірва.”

НАК “Нафтогаз України” поставив Запорізькому регіону жорсткі вимоги: якщо найближчим часом у центрі не побачать джерела погашення боргів , договір про забезпечення області газом залишиться віртуальним. А, отже, ані на опалення, ані на гарячу воду взимку запоріжці можуть навіть не сподіватися.

Насамкінець цікавий факт: з набуттям чинності Закону про реструктуризацію боргів населення майже припинило сплачувати комунальні послуги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG