Доступність посилання

ТОП новини

Офіцера армії США обвинувачють у шпигунстві.


Юрій Дулерайн Офіцера армії США обвинувачють у шпигунстві.

Нью-Йорк, 24 вересня 2003 - У Сполучених Штатах заарештовано військовослужбовця-перекладача з арабської. Його звинувачують у шпигунстві та допомозі ворогові.

За останні декілька днів це вже друге повідомлення про арешт військовослужбовця з американської бази Гуантанамо на Кубі, де сидять під слідством полонені бойовики з Афганістану. Також заарештували капелана, тобто військового священнослужителя, мусульманина, приписаного до бази Гуантанамо. У тюрмі на тій військово-морській базі тримають понад 600 підозрюваних бойовиків талібського режиму та членів терористичної мережі Аль Каїда.

За інформаціями з Пентагону, заарештованому перекладачеві, на ім’я Агмад Аль Галабі, 24 роки, він з Детройту, штат Мічіган, де є численна мусульманська громада. На Гуантанамо Аль Галабі служив упродовж останніх дев’яти місяців. Перед тим служив на військово-повітряній базі Трейвіс у Каліфорнії. Аль Галабі заарештували у Флориді одразу після повернення з Куби. Він мав при собі секретні матеріали, а також листи від полонених бойовиків, допити яких він перекладав. В обвинувальному висновку Аль Галабі - 32 пункти, включно зі шпигунством та допомогою ворогові. За це можуть дати смертну кару. А минулої суботи було повідомлення про арешт за підозрінням у шпигунстві 35-річного капелана у капітанському званні Джеймса Йі, випускника найпрестижнішої у Сполучених Штатах військової академії Вест-Пойнт.

Обох їх може судити військовий трибунал. Між тим, Чарльз Шумер, сенатор від штату Нью-Йорк, критикував Пентагон за зволікання із розслідуванням діяльності мусульманської організації під назвою “Американська мусульманська рада з питань збройних сил та ветеранів”. Ця Рада належить до Американської мусульманської фундації, яку митні агенти перевіряли за підозрою у зв’язках з тероризмом. За словами законодавця, він підтримує сповідання ісламу у збройних силах, але, на його думку, елементарний здоровий глузд вимагав би перевірити, чи не пов”язані з тероризмом мусульманські організації, що рекомендують військовослужбовців.

За повідомленням Пентагону, слідство у шпигунській справі триває і можливі нові арешти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG