Доступність посилання

ТОП новини

Протистояння між екологами і владою в Сімферополі.


Володимир Притула Протистояння між екологами і владою в Сімферополі.

Симферополь, 24 вересня 2003 - У Симферополі триває протистояння між екологами з одного боку і владою та наближеними до неї бізнесменами з іншого. У середу сесія міської ради відмовилася скасувати своє попереднє рішення, яким депутати дозволили забудову паркової зони Симферополя. “Зелені” кажуть, що готують радикальні заходи протесту.

Перед будинком Симферопольської міської ради протистояння. Кілька десятків представники природозахисних організацій і стільки ж працівників будівельної компанії “Професіонал” намагаються перекричати один одного, щоб донести до депутатів свою правду. Екологи вимагають, щоб міськрада скасувала своє червневе рішення про виділення “Професіоналу” земельної ділянки на околиці міського парку імені Гагаріна під будівництво елітного житлового комплексу. Вони стверджують, що рішення було ухвалене з порушенням чинного екологічного і містобудівного законодавства. Представники ж будівельної компанії переконані, що дозвіл отримали законно і вимагають від депутатів не позбавляти їх можливості працювати та утримувати сім’ї.

Схоже, що народні обранці почули лише вимоги будівельників, бо за пропозицію однієї із фракцій скасували дозвіл на будівництво житла в парку проголосували лише 12 депутатів з 50 за списком. Більшість підтримала іншу пропозицію : створити депутатську комісію, яка проведе відповідну перевірку. Можливо, це пов’язане з тим, що у міській раді Симферополя немає жодного еколога, зате директор і співвласник “Професіоналу” Олег Денисов сам є дуже впливовим депутатом.

Голова міської організації Асоціації “Екологія і мир” Петро Смолянинов каже, що “зелені” не задоволені рішенням сесії, яке не припинить забудову паркових зон міста. За його словами, міськрада не призупинила свого попереднього рішення і “Професіонал” тепер зможе продовжити незаконне, на його думку, будівництво. Петро Смолянинов заявив, що депутати показали своє справжнє ставлення до потреб своїх виборців.

Ні депутат-підприємець Олег Денисов, ні мер Симферополя Валерій Єрмак не змогли чітко сказати, чи буде призупинене будівництво на околиці парку хоча б на час роботи комісії. Валерій Єрмак: “Ми, не чекаючи нікого, самі віддали всі матеріали і на повторну експертизу, і в усі відповідні організації для того, щоб ще раз сказати: порушень у законності немає, а є лише морально-етичний бік справи. Хто краще народних обранців тут розбереться? До комісії увійшли по три особи з кожної фракції, тобто, там є і ті, хто за скасування попереднього рішення з дозволом, і ті, хто говорить про можливе вивчення цієї ситуації. Я думаю, що до ухвалення остаточного рішення, а воно, по суті, не ухвалене, питання залишається відкритим. Чергова сесія вирішить це питання”, - заявив симферопольський голова Валерій Єрмак.

Тим часом прес-служба Асоціації “Екологія і мир” повідомила, що робітники компанії “Професіонал” відновили будівельні роботи на спірному майданчику і вже знищили три дерева та кілька кущів. Лідери “зелених” кажуть, що члени їхньої організації, а також мешканці будинків, розташованих поруч з будівельним майданчиком, готові до найрадикальніших дій, а тому влада мусить зважати на ці настрої. Попри те, що “Професіонал”, та його директор виставив позов низці громадських організацій та їхнім активістам на суму понад 300 тисяч гривень, екологи готові до компромісного рішення : до того часу, як прокуратура та Уповноважена з прав людини Ніна Карпачова проведуть перевірку законності рішення міськради про дозвіл “Професіоналу”, будівельна компанія призупинить будівництво, а “зелені” – свої акції протесту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG