Доступність посилання

ТОП новини

Фестиваль “Донумента” в Регенсбурзі представляє українську культуру та мистецтво


Надія Кандиба Фестиваль “Донумента” в Регенсбурзі представляє українську культуру та мистецтво.

Німеччина, 26 вересня 2003 - Цими вихідними у баварському місті Регенсбурзі вперше відкривається міжнародний фестиваль “Донумента”. Кожного року на ньому представлятиметься одна з десяти країн, через які протікає Дунай. Організатори вирішили розпочати з мистецтва та культури України.

Зруйнувати кліше та стереотипи про культуру східноєвропейських країн – одне із завдань, яке поставила перед собою ініціатор фестивалю “Донумента” Регіна Гельвіг-Шмідт. Цього року фестиваль відкривається презентацією українського мистецтва та культури. Причому йдеться про культурний розвиток останніх десяти років, тобто вже після здобуття Україною незалежності.

“Ми розпочинаємо з країни, про яку знаємо найменше, - зауважила Регіна Гельвіг-Шмідт і додала: “Все те, що мені досі довелося бачити про Україну в Німеччині, було якесь заїжджене.” Щоб уникнути повтору, Гельвіг-Шмідт вирішила подивитися на Україну не через призму західних європейців, а очима самих українців. Для відбору учасників фестивалю був сформований кураторій, до якого увійшли молоді українські митці та культурознавці. Для того, щоб з перших рук ознайомитися з українською культурою, організатори “Донументи” кілька разів особисто відвідали Україну.

“Те, що я побачила, сильно вразило мене. В Україні є творчі кола з потужною енергією. Я переконана, що сучасне українське мистецтво є цілком конкурентоспроможним у світі”, - сказала Регіна Гельвіг-Шмідт. Той, хто відвідає “Донументу”, зможе познайомитися, наприклад, з однією з робіт київського театрального режисера Богдана Богомазова, послухати український джаз у виконанні, скажімо, одеського мультиінструменталіста Юрія Кузнецова або львівського квінтету “Дзига”, особисто познайомитися з українською літературною поп-зіркою Юрієм Андруховичем, чиї ессе нещодавно вийшли друком у Німеччині. Загалом у рамках фестивалю відбудеться понад 30 виставок, концертів, літературних читань, демонстрацій кінофільмів. Цьогорічний фестиваль “Донумента” триватиме до 9 листопада. До речі, назва “Донумента” є своєрідною грою слів і складається з назви річки “Донау”, тобто “Дунай”, латинських слів “донум”, що означає “подарунок”, та “менс” – “дух”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG