Доступність посилання

ТОП новини

Відкриття пам''ятного знаку жертвам голодомору 1932-1933 років у місті Жовті Води.


Геннадій Сахаров Відкриття пам''ятного знаку жертвам голодомору 1932-1933 років у місті Жовті Води.

Дніпропетровськ, 22 вересня 2003 року.

19-го вересня у місті Жовті Води Дніпропетровської області був відкритий пам''ятний знак жертвам голодомору 1932-1933-го років.

Дніпропетровська область у недоброї пам''яті 32-й-33-й роки понесла чи не найбільші втрати населення в Україні. Пам''ятний знак жертвам голодомору у Жовтих водах - єдиний,встановлений на Дніпропетровщині в рік 70-х роковин голодомору. Навколо цього знаку у Жовтоводській міській раді з травня точилися гострі дискусії прихильників і противників його встановлення. Вже після ухвалення сесією міськради рішення про встановлення знаку місцеві комуністи вимагали вилучити слово "голодомор" з напису на пам''ятнику, замінивши слова "Жертвам голодомору" словами "Умєршим от голода". З приводу напису довелося навіть скликати спеціальну сесію міської ради.

19-го вересня пам''ятний знак, встановлений у міському парку, був урочисто відкритий і освячений священиками Української православної церкви Київського патріархату. На невисокій чорній стелі дві дати - 1932-1933. І напис: "З пам''яттю про минуле, з вірою в майбутнє. Жертвам голодомору." На пам''ятнику зображена людська рука, що тягнеться до зламаного колоса. На відкриття пам''ятника прийшли жителі Жовтих Вод, учні жовтоводських шкіл, приїхали гості з Києва і Дніпропетровська, народні депутати.

Кошти на спорудження пам''ятника були зібрані серед жителів і політичних та громадських організацій міста. Усі клопоти, пов''язані зі збиранням коштів, виготовленням пам''ятного знаку та його встановленням, взяла на себе міська організація Української Народної партії і її голова Валентина Трохимович.

Міський голова Жовтих Вод Петро Перьков, завдяки сприянню котрого був встановлений пам''ятний знак, у промові на церемонії відкриття сказав: "Давайте сьогодні, хоч з запізненням у кілька десятиліть віддамо данину пам''яті і шани тим великомученикам нашої тяжкої історії - мільйонам українських селян. Трагічні сторінки історії не повинні повторюватися. І нехай цей пам''ятний знак нагадує нам про страшні уроки минулого, надає нам віри та надії на краще світле майбутнє українського народу. Від імені громади міста хочу сказати слова подяки і шани усім,хто доклав зусиль для створення цього пам''ятного знаку - представникам політичних партій, громадських організацій, громадянам міста. А в першу чергу цій маленькій але дуже енергійній наполегливій жіночці - Трохимович Валентині Панасівні, яка була ініціатором і самим активним учасником цього будівництва і встановлення пам''ятного знаку. Хай це місце стане святим для жовтоводців, нехай сюди приходять родичі, знайомі, близькі померлих від голоду пом''янути їх по людськи, по християнськи. Хай не стане воно місцем політичних дебатів, а буде для нас міцем шани, поваги і взаємопорозуміння. Народ, який не пам''ятає минулого, не має майбутнього. То ж давайте жити з пам''яттю про минуле, з вірою в щасливе майбутнє нашого міста, нашої держави і кожного з нас.".

На відкритті пам''ятного знака виступили також голова Дніпропетровської обласної організації Української Народної партії Іван Шулик, народний депутат України Василь Червоній, свідки голодомору. Пан Червоній, сказавши про голодомор як про велику трагедію народу, організатором якої були керівники СРСР, звинуватив у реалізації планів винищення українців "кремлівський сіоністський центр" і євреїв, внаслідок чого замість жалобної промови прозвучав антисемітський виступ, який слухали понад двісті школярів, присутніх на церемонії.

Дай їм Боже не перейнятися тим антисемітизмом. Бо національний мир в Україні є одною з гарантій неповторення трагедій минулого. Після цього виступу не було надане слово голові обласної організації ОУН Вікторові Близнюку і представникові екс-президента України в екзилі Миколи Плав''юка Олександрові Слюсареву.

Незважаючи на ці недоречності церемонія відкриття пам''ятного знаку відбулася щиро і урочисто. Відтепер жителі Жовтих Вод мають місце, де вони можуть пом''янути своїх рідних, непохованих по людськи, невідспіваних церквою, винищених злочинним режимом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG