Доступність посилання

ТОП новини

Республiки колишньої Югославiї прагнуть розвивати дружнi стосунки. Проте, iнколи стаються iнциденти, якi ускладнюють вiдносини й нагадують, що залишилося ще чимало вiдкритих питань.


Михайло Рамач Республiки колишньої Югославiї прагнуть розвивати дружнi стосунки. Проте, iнколи стаються iнциденти, якi ускладнюють вiдносини й нагадують, що залишилося ще чимало вiдкритих питань.

Белград, 29 вересня 2003 – Полiцiя Македонiї в минулу п’ятницю затримала пiдполковника Збройних сил Сербiї i Чорногорiї Миле Новаковича, котрий у складi державної делегацiї їхав до Грецiї. Ордер на арест видав Iнтерпол на вимогу Хорватiї. Хорватський суд свого часу визнав Новаковича воєнним злочинцем й засудив його на 20 рокiв ув’язнення.

Упродовж вихiдних у Македонiї вiдбувалася мiнiстерська конференцiя країн Адрiатичної iнiцiятиви, в якiй взяли участь мiнiстри закордонних справ трьох країн, причетних до iнциденту. Мiнiстри одностайно ствердили, що державнi органи не втручатимуться в судовi справи.

А тим часом виявилося, що Миле Новакович не брав участi у вiйнi. Чому ж його засудили? Йшлося про банальну помилку хорватського суду, який мав судити Новаковичевого тезка, генерала Миле Новаковича, котрий на початку дев’яностих рокiв очолював сербських повстанцiв у Хорватiї. Генерал i пiдполковник народженi в тому самому селi. Генерала судили за вiдсутностi. Точнiше, судили не його, а пiдполковника, оскiльки суд не перевiряв достовiрностi документiв поданих прокуратурою. Не перевiряв їх нi адвокат пiдсудного, так що вiн навiть не знав, кого мав би захищати. Прокуратура, суддi й адвокат були просто учасниками в патрiотично-полiтичному спектаклi чи то фарсi, який був влаштований з метою довести, що сербськi повстанцi скоїли воєннi злочини. Вирок не оскаржений , вiн став правосильним. Обидва Новаковичi тим часом перебували у Сербії, не знаючи, що одного з них розшукує Iнтерпол. Цього не знали й державнi органи Сербiї, через це пiдполковник без страху їхав за кордон. А хорвати не знали, кого розшукують.

Мiнiстерство внутрiшнiх справ Хорватiї тим часом скасувало акт про розшукування затриманого Новаковича й повiдомило, що справа буде переглянута.

Iнцидент, на щастя, не погiршив стосункiв мiж трьома країнами. Оглядачi з цього приводу зазначають, що в країнах екс-Югославiї в минулому було чимало полiтичних процесiв, у яких судили невинних. Не менше було й випадків, коли прокуратури й суди вiдмовлялися вести справи через воєннi чи полiтичнi заслуги осiб, якi скоїли злочини. Виявляється, що легше створити державу, анiж розбудувати iнституцiї, якi не залежатимуть вiд примх урядовцiв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG