Доступність посилання

ТОП новини

Нова конституція Іраку.


Василь Дарчук Нова конституція Іраку.

Прага, 30 вересня 2003 – Підготовка нової конституції Іраку наштовхнулася на серйозні труднощі. Група іракських правників і фахівців з інших ділянок, які працюють над проектом нової конституції, у понеділок заявили, що вони не зможуть закінчити роботу над проектом конституції за шість місяців, як раніше запланували Сполучені Штати. У групі виникли принципові розбіжності, причому з головних питань.

Суперечності виникли у дискусіях щодо ролі ісламського права, тобто законів шаріату в новій конституції. Цитуючи членів іракської урядової ради, газета «Вашингтон пост» пише про різні погляди на нову політичну систему, навіть на підбір делегатів для з’їзду, який ухвалюватиме нову конституцію. У вівторок група фахівців, якій урядова рада доручила підготовку нової конституції, мала представити її проект на обговорення ради, однак, про провал цієї надзвичайно важливої для майбутнього Іраку роботи стало відомо раніше.

Минулої п’ятниці держсекретар США Павел заявив у Організації Об’єднаних Націй, що Сполучені Штати бажали б, щоб нові іракські лідери закінчили підготовку проекту конституції за шість місяців. Хоча, додав Павел, не йдеться про жодні точні дати. Адміністрація США розглядає впровадження нової конституції Іраку і загальні вибори, як головну передумову виведення коаліційних сил з Іраку і передання влади в руки нового керівництва.

Тим часом деякі члени іракської перехідної урядової ради назвали піврічний термін непродуманим. Вони вважають, що за нинішніх умов підготовка проекту нової конституції займе щонайменше рік. Це є наше майбутнє, заявив один із членів ради. Нова конституція мала б служити для наступного покоління.

Проте, як уже згадано, роботу над проектом нової конституції загальмував не стільки визначений термін, скільки розбіжності між представниками різних релігійних та етнічних груп і кланів. Іракські шиїти, які становлять близько 60% населення країни, вимагають, щоб в основу нової конституції були покладені ісламські закони, які б автоматично обмежили впровадження цивільного права і права інших релігійних груп. У середовищі конституційної групи триває також боротьба за ширше представництво на національних зборах, які ухвалюватимуть конституцію, представників їхніх партій, релігійних та етнічних груп. Низка цих та інших питань, які безпосередньо не торкаються роботи над проектом конституції, як передбачають оглядачі, теж викличуть згодом розбіжності й суперечки, що може відсунути ухвалення нової конституції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG