Доступність посилання

ТОП новини

Про ТРК “Україна”.


Тарас Марусик Про ТРК “Україна”.

Київ, 12 вересня 2003 року.

Тарас Марусик

Все відчутнішим в Україні стає наближення майбутніх президентських і парламентських виборів. Це легко прочитується з кадрового “зорепаду”, яким керує Леонід Кучма. Але не тільки. Одну з ключових ролей як у громадянському суспільстві, так і в суспільстві тоталітарному відіграють засоби масової інформації. Тому не дивно, що в цій сфері, зокрема в електронних ЗМІ, спостерігається відчутний рух. Так, днями стало відомо, що Київська обласна державна адміністрація має намір створити обласний державний телевізійний канал "Київщина" до 2006 року. І хоча для початку на це потрібно 3 мільйони гривень, такі витрати керівників области не зупиняють. А нещодавно в кабельній мережі столиці України з’явилася донецька телерадіокомпанія “Україна”, в якої українською – тільки назва.

ТРК “Україна” з’явилася в київському етері несподівано, витиснувши з основного пакету кабельної компанії “Воля” один з каналів ТРК “Гравіс”. Можна як завгодно довго слухати інформаційні передачі телерадіокомпанії “Україна”, дивитися фільми, а української мови не почуєш. Навіть 0,1% часу. Цей канал повністю російськомовний.

За поясненнями я звернувся до голови комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка.

Микола Томенко

Ситуація така... Я, до речі, провів зустріч з керівництвом цієї телекомпанії і попередив, що якщо найближчим часом вона не оприлюднить програму розвитку, де ми побачимо, що компанія, яка претендує на загальнонаціональне мовлення, покаже, як вона чітко виконує норми української мови, норми програм освітніх, культурних, інформаційних. Якщо цього ми не побачимо, то я, очевидно, буду звертатися до Нацради, щоб вона прореагувала належним чином.

Якщо така позиція буде зрозуміла, то тоді буде зрозуміла і позиція членів Нацради, які на сьогоднішній день, як ви знаєте, здебільшого голосують про те, щоб в тому чи іншому регіоні давати ліцензії на мовлення ТРК “Україна”. На сьогоднішній день ТРК “Україна, фактично, підтягується до того другого ешелону компанії “Тоніс”, “ТЕТ” і “5 канал” - такі, які вже деякий період боряться за статус загальнонаціональних. Крім того вже можна говорити, що в нас, крім тих каналів, вже є група 4 каналів, які будуть боротися за статус загальнонаціональних. Якщо вони боряться за цей статус, то, звичайно, вони повинні діяти не як канали донецькі, а як загальнонаціональні.

Тарас Марусик

Це була думка голови комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка.

А ось що сказав перший заступник голови Національної ради України з питань телебачення i радіомовлення Віктор Понеділко.

Віктор Понеділко

По-перше, мене не зовсім задовольняє сама назва претензійна - ТРК “Україна”. Саме слово передбачає, що певні нюанси там мусять бути. Взагалі треба було б заборонити цю назву використовувати, коли ми говоримо про теле-, радіокомпанії та інші бізнесові структури. Це – назва держави, і нехай вона там залишається.

Другий аспект. Вона починалася як регіональна компанія, яка зараз дуже активно розвивається за межі регіону і розвивається за умови у приведення у відповідність свою діяльність до норм чинного законодавства, до Конституції, в тому числі те, що стосується мовлення – мови.

Було б дуже добре, коли б ВР встановила норму закону, яка прийнятна і прийнята в багатьох країнах світу: всі, хто претендує мовити більш, як на одну область, мусять мовити українською мовою, більш нічого.

Тарас Марусик

Віктор Понеділко сказав, що питання ТРК “Україна” члени Нацради вже розглядали і невдовзі будуть перевіряти її на предмет дотримання чинного законодавства.

Очевидно, мовне законодавство має поширюватися і на власників кабельних мереж. Але поки що Нацрада на цю сферу не впливає або впливає недостатньо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG