Доступність посилання

ТОП новини

У мiстi Ниші, що на сходi Сербії, працiвник Служби безпеки у вiвторок убив чотирьох і поранив трьох своїх колег. Мiнiстр внутрiшнiх справ Михайлович каже, що злочин є результатом так званого в’єтнамського синдрому.


Михайло Рамач У мiстi Ниші, що на сходi Сербії, працiвник Служби безпеки у вiвторок убив чотирьох і поранив трьох своїх колег. Мiнiстр внутрiшнiх справ Михайлович каже, що злочин є результатом так званого в’єтнамського синдрому.

Белград, 30 вересня 2003 – Злочин стався в будинку лялькового театру, в якому пiсля виведення з Косова містився вiддiл Служби безпеки з Приштини. Окремi ЗМI повiдомляють, що вбивця, певний Владан Ровчанин, – психiчно хвора особа. Iншi кажуть, що вiн був роздратований через те, що його занесли до списку тих, кого буде звiльнено з роботи.

Щодо “в’єтнамського синдрому”, про який говорить мiнiстр внутрiшнiх справ Душан Михайлович, то йдеться про агресивну поведiнку й бурхливе реагування людей, якi пiд час воєн (а їх упродовж десяти рокiв було чотири) зазнали й завдали чимало лиха. У Сербiї вiд початку 90-их рокiв було чимало iнцидентiв, у яких брали участь колишнi бiйцi, добровольцi та полiцейськi.

Преса з цього приводу нагадує, що режим колишнього президента Слободана Милошевича зберiг усi полiцейськi й судовi структури Косова. Вiйськовi й полiцейськi увiйшли до складу Збройних сил МВС, а вiддiли полiтичної полiцiї й суди дiють самостiйно. Невiдомо, чим займаються, скажiмо, передислокований до Сербiї Приштинський окружний суд або Приштинський вiддiл Служби безпеки. Проте їхнi працiвники, так само ,як колишнi працiвники усiх державних iнституцiй у Косовi, отримують зарплату з бюджету Сербiї.

Як встановило слiдство, прем’єр-мiнiстра Зорана Джинджича у березнi також вбив серб із Косова, котрий був пiдполковником спецполiцiї.

Саме сербськi бiженцi з Хорватiї, Боснiї i Герцеговини та з Косова свого часу були надiйною опорою Милошевича. Нинiшня влада пiсля усунення екс-президента не позбавляла бiженцiв їхнiх привiлеїв, щоб не викликати їхнього обурення. Одним із привілеїв косовцiв є, скажiмо, тримати вдома вогнепальну зброю.

Злочин, що стався в Нишi, є драматичним попередженням, що державнi органи повиннi вживати вiдповiдних заходiв щодо потенцiйних вбивць: хворих лiкувати, iнших роззброїти або звiльнити з керiвних посад у армiї й полiцiї. У Сербiї є проблизно 200 тисяч бiженцiв з Косова та ще 300 тисяч з iнших республiк колишньої Югославiї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG