Доступність посилання

ТОП новини

Угорські інваліди домагаються в уряду реальних, а не декларативних прав на трудовлаштування.


Василь Плоскіна Угорські інваліди домагаються в уряду реальних, а не декларативних прав на трудовлаштування.

Угорщина, 30 вересня 2003 – Представники Угорського товариства незрячих та людей із проблемами зору разом з іншими об’єднаннями інвалідів Угорщини вже не раз висловлювали своє критичне ставлення до неповороткості окремих державних установ у плані працевлаштування місцевих інвалідів. Різкі зауваження лунають і на адресу ліво-центристської урядової коаліції, яка, на думку людей з певними фізичними вадами, недостатньо переймається згаданою проблемою цієї групи угорського населення.

Лозунг недавніх зборів представників Товариства незрячих Угорщини можна коротко сформулювати так: “ Роботу тим інвалідам, хто ще може і бажає працювати!” Керівництво цієї громадської організації переконане, що якби державні службовці в центрі та на периферії зважали на такий принцип, то багатьох матеріальних проблем інвалідів Угорщини вдалося б уникнути.

З цього приводу Ятсин Фаркаш, один із керівників Товариства,зауважив: “Дуже важливо, як у сфері захисту дітей, так і в діяльності окремих неурядових організацій дотримуватися засад, визначених конкретними угодами, що укладені з державними установами. Роль цих документів, на нашу думку, є надзвичайно великою. Проте ще більшої ваги набуває та обставина, коли держава концентрує свої зусилля не лише на підвищенні ефективності національної економіки, особливо на скороченні робочих місць, а на створенні нових і відкритих для всіх соціальних груп угорського населення ринків робочої сили”.

Що саме при цьому мається на увазі? Йдеться про те, щоб на підприємстві чи в окремому цеху, де є і працівники з допустимими на виробництві групами інвалідності, була можливість утворення змішаних бригад. Фактор матеріальної зацікавленості в даному випадку грає таку саму роль, як і психологічний, адже люди з певними фізичними вадами не почувають себе зайвими громадянами в суспільстві, вони працюють, приносячи користь собі й громаді.


З цим погоджується і Тібор Пал, представник одного з управлінь міністерства внутрішніх справ з питань інвалідів: “Дійсно, було б дуже добре, якби через центри зайнятості населення можна було допомогти інвалідам у пошуках таких робочих місць. Адже тут важлива оперативність, налагодження добрих зв’язків у трудовому колективі і співпраця”.

До речі, в одній із областей Угорщини працедавці вже готові надати роботу кільком десяткам інвалідів з проблемами зору віком від 18 до 60 років на умовах контракту з особливостями неповного робочого дня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG