Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень регіонів”


Тарас Марусик “Тиждень регіонів”

Київ, 27 вересня 2003 року.



Тарас Марусик

Ви слухаєте оглядову програму “Тиждень реґіонів”. З київської студії радіо “Свобода” вас, шановні слухачі, вітає укладач та ведучий Тарас Марусик. Оператор у студії – Сергій Балабанов.

Сьогоднішню передачу розпочнемо з матеріалу нашої львівської кореспондентки. Позавчора Львів переповнювали політичні емоції. Понад 5 тисяч осіб взяли участь у мітингу “Україна в небезпеці”, який відбувався під стінами обласної ради, а також пікетували приміщення міської ради. Втім, уночі львівські правоохоронці обгородили турнікетами приміщення обласної адміністрації та ради. Навіть встановили спеціальні місця для працівників міліції, щоб вони могли краще застосовувати кийки на головах учасників мітингу. Лише після втручання народних депутатів України металеві загородження замінили на менші за розміром.

Про те, що відбувалось у Львові в четвер, докладніше розповідає Галина Терещук.

Галина Терещук

Ще до початку сесії міської ради невідомий повідомив правоохоронні органи, що приміщення мерії заміноване. Втім і народні, і місцеві депутати увійшли у сесійний зал.

Львівські депутати підтримали три звернення, які були запропоновані фракцією “Наша Україна”. Депутати висловили своє негативне ставлення щодо входження України у Єдиний економічний простір. Як сказано у заяві, укладення цієї угоди суперечить Конституції України, зупинить євроінтеграційні процеси в державі.

Львівські депутати вимагають від народних обранців не ратифікувати цей договір і провести вибори Президента України у жовтні 2004 року прямим голосуванням.

Втім скандал у сесійному залі виник під час обговорення питання щодо діяльності Державної Податкової Адміністрації Львова. Народний депутат України , заступник голови СДПУ(о) Ігор Шурма із трибуни міської ради почав ображати парламентаріїв фракції “Наша Україна,” звинуватив Ющенка у дестабілізації ситуації у Львівській області.

Одна така провокаційна поведінка представника СДПУ(о) не перешкодила львівським райцям висловити недовіру начальникові податкової адміністрації міста Мирославові Хом’яку.

Виступ Віктора Ющенка перед міськими депутатами вбув різким і конкретним. Він зауважив, що сьогодні львівські податківці намагаються знищити тих підприємців, які не підтримують політику СДПУ(о). У “чорному” списку податківців - 230 підприємств, на яких працюють 30 тисяч львів’ян.

Начальник ДПА у Львівській області Сергій Медведчук зауважив, що списки підприємств, у яких мають бути проведені планові податкові перевірки, складають у Києві.

Під час роботи сесії обласної ради, коли виступали представники СДПУ(о) понад 6 тисяч осіб скандували “Ганьба!”

Учасники віче у руках тримали плакати з написами “Медведчука геть зі Львова”, “ЄЕП - ярмо для України”. А зранку із антиющенківським гаслами на акцію прийшли напівп’яні молоді хлопці, яких і розігнали опозиціонери. Віктор Ющенко назвав поведінку представників провладних сил під час роботи сесій обласної та міської рад базаром і демагогією, а Львів став генеральною репетицією президентських виборів.

Віктор Ющенко

На моє переконання, шановні, політична сила не має жодних аргументів для того, щоб вести демократичну полеміку. Це – сила “ізгой”, це сила (я переконаний), яка йде з базару.

Галина Терещук

У Львові Віктор Ющенко відвідав редакцію “Львівської газети” і висловив журналістам та засновникам видання свою підтримку у боротьбі з податківцями. Адже упродовж 2 місяців газета перебуває під пильним оком податкової, а фірми її засновників щодня перевіряють по кілька податківців.

На віче була ухвалена резолюція про недопустимість входження України у ЄЕП, таке ж рішення ухвалила і обласна рада.

Учасники протесту зобов’язали голів облради та адміністрації вимагати у Президента та прем’єр-міністра України звільнення Сергія Медведчука з посади голови ДПА у Львівській області.

Тарас Марусик

У Симферополі на цьому тижні тривало протистояння між екологами, з одного боку, і владою та наближеними до неї бізнесменами – з іншого. В середу сесія міської ради відмовилася скасувати своє попереднє рішення, яким депутати дозволили забудову паркової зони Симферополя. “Зелені” заявили, що готують радикальні заходи протесту.

Детальніше про це в середу розповів наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

Перед будинком Симферопольської міської ради – протистояння. Кілька десятків представники природозахисних організацій і стільки ж працівників будівельної компанії „Професіонал” намагаються перекричати один одного, щоб донести до депутатів свою правду. Екологи вимагають, щоб міськрада скасувала своє червневе рішення про виділення „Професіоналу” земельної ділянки на околиці міського парку імені Гагаріна під будівництво елітного житлового комплексу. Вони стверджують, що рішення було ухвалено з порушенням чинного екологічного і містобудівного законодавства. Представники ж будівельної компанії переконані, що дозвіл отримали законно, і вимагають від депутатів не позбавляти їх можливості працювати та утримувати сім’ї.

Схоже, що народні обранці почули лише вимоги будівельників, бо за пропозицію однієї з фракцій скасували дозвіл на будівництво житла в парку (проголосували лише 12 депутатів з 50 за списком). Більшість підтримала іншу пропозицію – створити депутатську комісію, яка проведе відповідну перевірку. Можливо, це пов’язано з тим, що у міській раді Симферополя немає жодного еколога, зате директор і співвласник „Професіоналу” Олег Денисов сам є дуже впливовим депутатом.

Голова міської організації Асоціації „Екологія і мир” Петро Смолянинов каже, що „зелені” не задоволені рішенням сесії, яке не припинить забудову паркових зон міста. За його словами, міськрада не призупинила своє попереднє рішення і „Професіонал” тепер зможе продовжити незаконне, на його думку, будівництво. Петро Смолянинов заявив, що депутати показали своє справжнє ставлення до потреб своїх виборців.

Петро Смолянинов

Зараз сесія показала, що міська влада не пішла на зустріч народу. Ми, екологи, не задоволені цим рішенням. І навіть, ви пробачте, не дозволили виступити і мені, а мені було, що сказати. І невідомо зараз, чи завтра професіонал вишле своїх бійців (як вони кажуть – робітників), і вони почнуть працювати і знову, мабуть, почнуть бити людей.

Володимир Притула

Ні депутат-підприємець Олег Денисов, ні мер Симферополя Валерій Єрмак не змогли чітко сказати, чи буде призупинене будівництво на околиці парку хоча б на час роботи комісії.

Валерій Єрмак

Ми, не чекаючи нікого, самі віддали всі матеріали і на повторну експертизу, і в усі відповідні організації для того, щоб ще раз сказати: порушень у законності немає, а є лише морально-етичний бік справи. Хто краще депутатів - народних обранців - тут розбереться? До комісії увійшли по три особи з кожної фракції, тобто там є і ті, хто за скасування попереднього рішення з дозволом, і ті, хто говорить про можливе вивчення цієї ситуації.

Я думаю, що до ухвалення остаточного рішення, а воно, по суті, ще не ухвалене, питання залишається відкритим. Чергова сесія вирішить це питання.

Володимир Притула

Тим часом прес-служба Асоціації „Екологія і мир” повідомила, що робітники компанії „Професіонал” відновили будівельні роботи на спірному майданчику і вже знищили три дерева та кілька кущів.

Лідери „зелених” кажуть, що члени їхньої організації, а також мешканці будинків, розташованих поруч з будівельним майданчиком, готові до найрадикальніших дій, а тому влада мусить зважати на ці настрої.

Попри те, що „Професіонал” та його директор виставив позов низці громадських організацій та їхнім активістам на суму понад 300 тисяч гривень, екологи готові до компромісного рішення – до того часу, як прокуратура та Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова проведуть перевірку законності рішення міськради про дозвіл „Професіоналу”, будівельна компанія призупинить будівництво, а „зелені” – свої акції протесту. Однак відповіді від іншої сторони поки що немає.

Тарас Марусик

В четвер у Луганську відбулось засідання ради голів Конфедерації вільних профспілок. На ньому стався скандал. За вказівкою київського профспілкового начальства була здійснена спроба виключити НПГ краснодонської шахти імені Баракова зі складу незалежної профспілки гірників України.

З подробицями – наш луганський кореспондент Василь Соколенко.

Василь Соколенко

Останнім часом первинну організацію НПГ краснодонської шахти ім. Баракова, як то кажуть, випробовують на міцність як влада, так і профспілкові функціонери. І якщо перша вже давно продукує замовні публікації брудного характеру про її лідера Дмитра Калитвинцева, то незалежна профспілка гірників України та Конфедерація вперше заявили про свою незгоду з діями бараківців і відразу поставили питання про позбавлення цього осередку членства в їхніх об’єднаннях.

Ось як цю конфліктну ситуацію пояснює голова Конфедерації вільних профспілок Луганщини Микола Козіберда.

Микола Козіберда

Все сталося через те, що рекомендації, які нам надійшли листом від незалежної профспілки гірників України, згідно тих помилок, які були зроблені у статутній діяльності організації шахти ім. Баракова. Зокрема, НПГ шахти ім. Баракова надіслала листа до прокуратури, де було сказано, що діючі профспілкові організації НПГУ за статутом неправомірні, що вони незаконні і т.д. Це нанесло моральну шкоду в цілому НПГУ і стало приводом до розгляду цих дій на раді голів засідання НПГУ у Києві 23 червня цього року. Тому сьогодні на засіданні, згідно цього листа, ставилося таке питання. Дуже гарячі були дебати.

Василь Соколенко

Причиною невдоволення діями незалежної профспілки гірників шахти ім. Баракова стала і відмова увійти до складу Краснодонської регіональної організації, і небажання змінювати свій статут, у зв’язку зі змінами статутних положень незалежної профспілки гірників України.

Але не дивлячись на всі ці розбіжності, НПГ шахти ім. Баракова залишається найактивнішою і найвпливовішою шахтарською профспілкою регіону – вона досить впевнено домагається поставлених цілей. Нещодавно саме з ініціативи Дмитра Калитвинцева бараківці заявили про пікетування будинку обласної адміністрації в знак протесту проти переслідування майже 1 000 шахтарів за участь у страйках. Тоді влада відразу погодилася провести з ініціаторами акції протесту переговори і владнати це питання.

Що стосується сьогоднішнього засідання ради голів Конфедерації вільних профспілок Луганщини, то на ньому були дійсно емоційні дебати, в результаті яких питання про позбавлення членства НПГ шахти ім. Баракова не було вирішене.

Микола Козіберда

Мені було дуже важко як голові розглядати це питання через те, що я розумів, що коїлося, розумів те, що не можна сьогодні профспілкову організацію відкидати і від неї сторонитися, через те, що вона є, вона діє за статутом, вона знаходиться на даній території, вона виконує свої статутні обов’язки, вона має свою історію (причому, історія дуже шанована, що стосується саме діяльності).

Дуже демократично проходило розглядання цього питання, розмова йшла на підвищених тонах усіх голів. Але, як кажуть, демократія є демократія. Шляхом прямого голосування присутніх 9 голів проголосувало за виключення, 5 голів – проти, а 3 утрималося. Через те (за нашим статутом) рішення не пройшло.

Василь Соколенко

Залишається додати, що останнім часом Дмитра Калитвинцева звинувачують, як то кажуть, у всіх смертних гріхах, і ці переслідування набувають анекдотичного забарвлення. Так нещодавно на вимогу суду профспілковий лідер був змушений брати в СБУ довідку про те, що він не є шпигуном.

Тарас Марусик

Ви слухаєте “Тиждень реґіонів”. Це огляд найважливіших матеріалів, які прозвучали на тижні, що минає, в програмах радіо “Свобода” “Україна реґіональна”. Перед мікрофоном – ведучий Тарас Марусик. Продовжуємо.

Ми знову повертаємося до Львова. Виглядає на те, що львів’янам вирішили нагадати часи сталінських репресій та узаконеного беззаконня. Адже і Сталін розпочинав боротьбу за владу зі знищення простих підприємців та творчої інтелігенції. І хоч таке порівняння видається на перший погляд перебільшеним, останні події у Львові змушують думати саме в такому ключі. Адже інспектори Державної Податкової Адміністрації без будь-яких попереджень вриваються вечорами з перевірками у львівські кав’ярні, обшукують їхніх працівників, описують майно. Минулої неділі стало відомо про те, що на допити в податкову міліцію мають викликати низку молодих музикантів, художників, письменників, які повинні б дати, на думку славних податківців, свідчення проти одного із засновників “Львівської газети”.

Докладніше - Галина Терещук.

Галина Терещук

Найкумедніше ситуація виглядає зі списками свідків. Там, скажімо, фігурують прізвища Шаріф, Шаріф і енд Шаріфов. Меломани відразу ж упізнали б під такими різними псевдо відомого музиканта і радіоведучого Шаріфова, який часто проводить свої вечірки у молодіжному клубі “Лялька”. Однак для податківців – це різні особи. І вони їх трьох викликатимуть для допиту у податкову міліцію.

У справі проти власника “Ляльки” та засновника “Львівської газети” водночас проходять свідком музичні гурти “Океан Ельзи”, “Клуб шанувальників чаю” (до речі, Олександр Ксенофонтов, засновник цього гурту, про наміри податківців довідався випадково на каві у кав’ярні). А ще податківці хочуть допитати представників таких відомих в Україні гуртів, як “Плач Єремії”, “Пікардійська терція”, письменників Юрія Андруховича, Юрія Іздрика, Назара Гончара, багатьох художників. Словом, у коло підозрюваних і потенційних інформаторів для ДПА хочуть залучити цвіт молодої української інтелігенції.

Минулої суботи увечері податківці уже вкотре увірвалися у “Ляльку” і навіть намагалися описати та вилучити музичну апаратуру цього клубу. І тільки присутність у залі народного депутата Тараса Стецьківа змусила їх відмовитися від цих намірів.

Інспекторів податкової можна щодня побачити на фірмах засновників “Львівської газети” — Маркіяна Іванишина та Ярослава Рущишина, у мистецькому об’єднанні “Дзига” і на ВАТ “Троттола”. Нагадаю, що стосовно Ярослава Рущишина порушена кримінальна справа, яку засновник газети називає сфабрикованою і оскаржуватиме у суді. І Ярослав Рущишин, і Маркіян Іванишин, колишні активні члени студентського братства, увагу до себе податківців пов’язують лише із помстою начальника ДПА в області Сергія Медведчука за публікації у “Львівській газеті”, а також за відмову продати газету.

Негативну оцінку незаконним діям податківців щодо редакції “Львівської газети” і ї засновників висловив голова Львівської обласної ради Михайло Сендак. Він назвав останні дії ДПА у Львівській області, якою керує Сергій Медведчук, свавіллям. А ось голова Львівської обласної адміністрації Олександр Сердега з цього приводу воліє відмовчуватися.

Натомість різкі заяви щодо незаконних дій львівських податківців оприлюднили лідери опозиції Юлія Тимошенко і Віктор Ющенко. З їхніми текстами могли ознайомитися львів’яни, котрим у неділю активісти Соціал-націоналістичної партії України роздавали газету під назвою “Україна в небезпеці”, у якій передруковані публікації львівських журналістів про тиск Львівської ДПА на підприємців, що є засновниками “Львівської газети”.

Виокремлено тут і інформацію про “злочинну діяльність” братів Медведчуків, які, власне, і створюють зазначену “небезпеку в Україні”. Співробітники Галицького райвідділу міліції затримали трьох членів СНПУ під час розповсюдження газет. Молодих людей близько 30 хвилин випитували, хто є організатором акції, і скільки їм заплатили за роботу.

За словами народного депутата України Олега Тягнибока, таким чином влада хоче залякати рядових членів організації. І якщо такі неподобства триватимуть, депутат порушить це питання у Верховній Раді.

Свою позицію щодо діяльності львівських податківців висловили у відкритому листі колишні політв’язні Ірина Калинець, Ігор Калинець, Ірина Сеник, Юрій Шухевич та чимало інших. У ньому, зокрема, мовиться (цитую): “Не до тями, не до уяви! Велетенський Львів, де тривожно на сполох вдаряє одна-єдина газета, мовчить. А з ним і вся львівська преса - моя хата скраю. Нині подмедведкова намагається сформувати легіон карателів, які вже ступили на сходину, що веде до повної деградації особистості, перетворення людини на машину, метою якої є сито їсти і виконувати сваволю начальника. Це легіон на завтра, бо терор — від переслідування за думку, за сміливість до просто за те, що ти людина – не приходить відразу.”

У четвер на сесіях міської та обласної рад виступатиме лідер “Нашої України” Віктор Ющенко. Міські депутати вимагатимуть позбавлення депутатських повноважень начальника міського ДПА Мирослава Хом’яка, а обласні Сергія Медведчука.

Тарас Марусик

До інших тем. У трагедії, що сталася в одній із родин Харкова майже рік тому, більше запитань, аніж відповідей. Проте ця історія, на жаль, є типовою для багатьох громадян України, які намагаються відшукати істину і справедливість самотужки в державі, що називає себе правовою.

Послухайте матеріал Вікторії Маренич, який прозвучав у вівторок.

Вікторія Маренич

У ніч з 24 на 25 листопада 2002 року у Харкові в будинку №49 по вулиці Ньютона було вбито 5-х членів сім’ї Кобріних. За фактом вбивства родини прокуратура Комінтернівського району міста Харкова порушує кримінальну справу. Слідчі прокуратури за короткий термін слідства доводять, що вбивця – член родини, що залишився живий – молодший син Олександр. Щодо мотивів вбивства слідчий впевнений, що О.Кобрін пішов на вбивство через психічну хворобу. Ця версія скорочує час додаткових розслідувань, і справа потрапляє до суду. Суд, розглянувши її, визнає О.Кобріна винним і направляє на довгострокове примусове лікування до психіатричної лікарні закритого типу.

Здається, що справу закінчено. Проте, на суді рідна сестра вбитої Лідія Конопліна розуміє, що обвинувачення її племінника безпідставні. Вона не розуміє, як експерти констатують різний час смерті в годинах членів родини, коли слідство доводить, що вбивця розправляється зі своїми рідними всього за 7-10 хвилин. Жінка починає власне розслідування і розуміє, що правди, як і речові докази, шукати доведеться самотужки.

Лідія Конопліна

Ніхто із присутніх (прокурор, захисник, засідателі і інші судді, а також суддя Герасименко) не хотіли оглядати те волосся. Секретар мала записувати все, що я говорила, але вона не писала, а дивилася на суддю. І я змушена була попросити секретаря занести в протокол все, що було мною сказано відносно волосся. Суддя зробив мені зауваження дуже нервовим тоном. У такому тоні він почав вести судове слідство і закінчив. Він постійно на мене кричав, погрожував мені 130 гривнями штрафу і 15 добами у міліції.

Вікторія Маренич

Чимало сумнівів у жінки і щодо знаряддя вбивства, яке було представлено у суді.

Лідія Конопліна

Я розгорнула і побачила, що це зовсім не те, яке є на знімку. Я хотіла його підняти, але не змогла, тому що воно написано вагою 5, 800 кг – дуже важке. Я хотіла його підняти, щоб всі бачили, яке знаряддя вбивства на знімку в матеріалі справи, і яке знаходиться у суді.

Вікторія Маренич

Л.Конопліна намагається дізнатися правду про трагедію, проте її запитання залишаються без відповідей. Вона звертається в різні інстанції з проханням провести об’єктивне розслідування. Такі звернення Лідія Михайлівна направляє до Генеральної прокуратури, до Уповноваженого ВР з прав людини, МВС, депутатів ВР і до Президента України. Відповіді не втішні – порушень у розгляді справи не виявлено.

Готуючи цей матеріал, мені до рук потрапила книжка “Мафія в Україні”, одна з глав якої розповідає про справу вбивства сім’ї Кобріних. Говорить Олександр Помиткін, автор книги.

Олександр Помиткін

Мене зацікавив факт, як сьогодні в нашій державі може таке відбуватися. Це типовий радянський застій, якого хотіли позбутися і повернулися до нього за 10 років незалежності. Для того, щоб скрити справжніх убивць, ситуацію в районі прокурор, судді закривають справу, направляють в “психушку” нормальну невинну людину.

Вікторія Маренич

Невідомо, коли з’явиться остання крапка в цій заплутаній справі. Проте зусилля Л.Конопліної виявилися немарними. 9 вересня цього року Верховний Суд України постановив: рішення Апеляційного суду Харківської області відмінити, і справу направити на повторне розслідування.

Про долю безпідставно звинуваченого О.Кобріна у рішенні Верховного Суду України не йдеться.

Тарас Марусик

Й останній матеріал програми. У Холмі, Республіка Польща, відбулося традиційне православне свято “Ікони Хомської Богоматері”, на яке здійснили паломництво депортовані у 44-му-46-му роках українці.

Розповідає наша рівненська кореспондентка Валентина Одарченко.

Валентина Одарченко

Лише кілька років тому загублену в неспокійні воєнні роки Ікону Хомської Богоматері, котра вважалася берегинею українців того краю, віднайшли й відреставрували – нині вона, найстаріша православна ікона, є центральною частиною експозиції музею Волинської ікони в Луцьку. Та, пам’ятаючи давню історію Холма та його Cвятині, привезеної засновником міста Данилом Галицьким, переселені з рідних теренів українці щороку бувають тут, поблизу колишнього кафедрального собору, і в церкві Івана Богослова відправляють службу.

Цього разу її провів архієпископ Люблінський і Холмський Авель разом з іншими православними та католицькими священиками Польщі. Прочани, колишні холмщаки, прибули із Рівного, Львова, Луцька. Зокрема, рівнянин Кузьма Парух каже, що приїжджає сюди вже вдесяте. Каже, що робить це тому, що відчуває – колишньої ворожнечі, штучно привнесеної між двох сусідніх народів на холмську землю 60 років тому, нині не існує.

Кузьма Парук

Мамині брати і сестри ще живі, і коли я сюди приїжджаю, то вони щасливі з того, що ми знайшли гарне спільне відношення, братське єднання. Немає того ворогування. Нас так гарно приймають, що аж душа радіє.

Валентина Одарченко

Первинний осередок товариства “Конгрес українців Холмщини і Підляшшя” у Рокитнівському районі Рівненщини є найбільшим в області. Голова осередку Надія Гольц каже, що згуртованість холмщаків в Україні дозволяє їм виборювати через суди ті пільги, пов’язані з переселенням, яких вони досі чекали роками.

Надія Гольц

В нас майже всі, хто народився в Польщі і молодого віку були, майже всі мають статус. Залишилося лише 7 чоловік, які ще не мають статусу, і через Апеляційний Суд України вони будуть цього добиватися. А так, всі мають статус, користуються льготами. Проте туга за Сухавою Володарського району... Це село виселено. В 46-му році нас перевезли насильницьки і під відкритим небом нас вигрузили разом з кіньми, коровами. В товарному поїзді, що ми їхали на Трійцю, ешелон був заквітчаний зеленю. Протягом певного часу оформили польські хати взамін і наші землі всі засіяні залишилися Сухаві. Дуже гарне в нас село.

Серед нас – дуже велика туга. Одна бабуся Марія Олексіївна, їй вже 92 роки, і коли я їхала, то вона сказала: “Привези мені жменьку нашої сухавської землі”. В зв’язку з тим, що вона працювала там і не мала документів, то отримує всього 46 гривень допомоги. А вчора ми побували в Сухаві, і поляки дуже доброзичливо до нас відносилися. Тим паче, що в нашому селі таких трагічних подій не було. Дружили поляки з українцями, гарно жили. Нас також одна сім’я польська (люди, які пам’ятають ще наших батьків) дуже гарно нас зустріли. Але там, де були наші хати - розорені поля, молодий сосняк росте. І там, де була батькова хата, я знайшла гриба білого.

Валентина Одарченко

Голова Конгресу холмщаків Олександр Боровик, котрий згуртував переселенців навколо ідеї поновлення їхніх прав, а власне, відшкодування їм нанесених моральних і матеріальних збитків сучасним українським урядом, каже, що, незалежно від обставин, щороку збиратиме однодумців для відвідин рідних місць.

Олександр Боровик

Ми відвідали храмове свято, а також побували на святій Даниловій горі, де, до речі, знищений весь цвинтар. На цвинтарі уціліла тільки могила прем’єр-міністра Пилипчука. Потім люди поїхали по селам і побували на літургії. Ми це будемо продовжувати весь час, наскільки ми матимемо сили. 2004 рік- це рік, коли будемо відзначати 60-ліття трагедії на Холмщині. Ми обов’язково поїдемо, буде відправлена панахида по вбитих українцях. Панахида буде відправляти єпископ Холмський владика Авель.

Валентина Одарченко

Нині холмщаки створили Фонд вивчення історичної спадщини Холмщини, де крапля за краплею збирають старовинні речі, листи, записують спогади і старовинні холмські пісні. Вони відзначатимуть 60-у річницю останнього поділу кордону між Україною і Польщею, якою завершилося переселення прикордонних українців і поляків Волині Конгресом, який відбудеться через рік.

Тарас Марусик

Це була оглядова програма “Тиждень реґіонів”. Її підготував і провів Тарас Марусик. Зі мною в студії працював Сергій Балабанов. На все добре, шановні слухачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG