Доступність посилання

ТОП новини

Слідство у справі правопорушень українського посла у Польщі.


Володимир Павлів Слідство у справі правопорушень українського посла у Польщі.

Варшава, 1 жовтня 2003 - У вівторок районна прокуратура у Варшаві розпочала розслідування кримінальної справи, пов’язаної із правопорушеннями, допущеними послом України Олександром Никоненком. Нагадаймо, що автомобіль, яким керував український посол у День Незалежності України затримала польська поліція на вулицях Варшави. Поліція твердить, що водій був під впливом алкоголю та ще й без документів. Під час цього інциденту український посол начебто образив поліцейського при виконанні службових обов’язків. Тепер цією справою займається прокуратура.

Розслідування кримінальної справи розпочала прокуратура одного з центральних районів польської столиці – Мокотув. Розслідування проводиться за фактом двох порушень польських законів. По-перше, керування автомобілем у нетверезому стані, що у Польщі розцінюється не як правопорушення, а як злочин, за який загрожує до 2 років позбавлення волі. А по-друге, українського посла звинувачують у образі поліцейського при виконанні службових обов’язків, за що передбачено кару до 1 року ув’язнення. Однак, враховуючи, що підозрюваний у скоєнні цих злочинів є іноземним дипломатом, то завершення цієї справи є не таким уже й очевидним, говорить речник Генеральної прокуратури Польщі Мацей Куявський:

Імунітет такої особи означає, що польські суди не мають права її засудити, поки вона виконує свої службові обов”язки. Але польська сторона може звернутись (і це вже зроблено) до країни, яку він представляє, у даному випадку мова йде про республіку Україну, із запитанням чи вона позбавляє імунітету цю особу. Українська сторона ще не дала нам на цей запит відповіді.

Володимир Павлів: У самому ж українському посольстві у Варшаві дають дуже короткий коментар з цього приводу. А саме: це українська сторона звернулася до польських правоохоронних органів із проханням з’ясувати цей інцидент.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG