Доступність посилання

ТОП новини

Група американських юристів розпочала у Києві другий тур допитів свідків у справі колишнього українського прем’єра Павла Лазаренка. Інтерв’ю з адвокатом Павла Лазаренка Мариною Долгополою.


Мар’яна Драч Група американських юристів розпочала у Києві другий тур допитів свідків у справі колишнього українського прем’єра Павла Лазаренка. Інтерв’ю з адвокатом Павла Лазаренка Мариною Долгополою.

Прага-Київ, 30 вересня 2003 року.

Мар’яна Драч

Цього тижня група американських юристів розпочала у Києві другий тур допитів свідків у справі колишнього українського прем’єра Павла Лазаренка, якого наступного року мають намір судити в США за «відмивання грошей». Подробиці нам розповість адвокат Павла Лазаренка в Україні Марина Долгопола.

Марина Долгопола

На жаль, я не маю можливості розповідати досить детально про те, що відбувається. Зараз група американських юристів має приступити до допитів свідків захисту, тобто тих свідків, які затверджені американським судом як свідки на прохання і за клопотанням американських адвокатів. Американські адвокати не мають можливості, не будуть коментувати список свідків, так само як не будуть коментувати перебіг подій щодо допиту свідків.

Мар’яна Драч

Але Ви все- таки український захисник пана Лазаренка і тут є суперечлива інформація про те, чи буде свідчити у цій справі Леонід Кучма? Пан Розенталь, американський адвокат Павла Лазаренка сказав, що пан Кучма відмовився, але з іншого боку Адміністрація Президента спростувала цю заяву Розенталя?

Марина Долгопола

Сьогодні ситуацію треба розуміти таким чином, що допити тільки вчора розпочалися, і хто від свідків буде відмовлятися, хто буде свідчити, наразі ми не можемо говорити. Це напевно буде достовірно відомо лише по закінченні всієї процедури.

Мар’яна Драч

А як довго триватиме цей допит?

Марина Долгопола

Допити триватимуть приблизно один місяць. Допити відбуваються зараз, і це добре для захисту пана Лазаренка, вони відбуваються не в приміщенні прокуратури, а в приміщенні, яке обрали американські адвокати Павла Лазаренка в Києві .

Мар’яна Драч

А чому це краще?

Марина Долгопола

Ми вважаємо, що в такій ситуації більш незалежно, більш вільно можуть висловлюватися і надавати свідчення . Тобто, це до певної міри запобігає тиску, впливу на свідків.

Мар’яна Драч

Якраз 30 вересня Генеральний прокурор України Святослав Піскун поїхав до Берна на переговори з представниками прокуратур Швейцарії, Ліхтенштейну і Америки. Вірогідно, що Піскун вестиме мову передусім про справу Лазаренка. Ще в серпні після повернення з Вашингтона Святослав Піскун нарікав на те, що, мовляв, саме в Швейцарії, Америці та Ліхтенштейні представникам України не показують рахунки Павла Лазаренка. Що на Вашу думку, варто очікувати від переговорів у Берні?

Марина Долгопола

Ми є свідками того, що напередодні важливих подій, пов’язаних з розглядом справи Лазаренка, відбувається певна, я б сказала, пропагандистська робота з боку Генеральної прокуратури України. Я думаю, що важливими в цьому питанні будуть ті результати, які напрацює шановний пан Піскун, перебуваючи за кордоном.

Мар’яна Драч

Ви сказали, що це пропагандистська робота, але пропаганда в якому сенсі?

Марина Долгопола

Я думаю, що це може бути і певний тиск, і психологічний вплив на людей, які мають свідчити у справі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG