Доступність посилання

ТОП новини

Українська діаспора у США розділена у ставленні до ЄЕП.


Сергій Куделя Українська діаспора у США розділена у ставленні до ЄЕП.

Вашингтон, 29 вересня 2003 - Під час свого перебування на 58-ій Генеральній Асамблеї ООН у Нью Йорку минулого тижня, президент України Леонід Кучма провів зустріч із представниками українських діаспорних організацій США. Їх представляли президент Світового конгресу українців Аскольд Лозинський, президент Українського конгресового комітету Америки Михайло Савків та голова українсько-американської Координаційної Ради Ігор Гавдяк. Одним із головних питань, що обговорювалися під час зустрічі, було підписання Україною документів про створення Єдиного економічного простору. Напередодні зустрічі із президентом керівники діаспорних організацій підписали звернення до Леоніда Кучми, в якому висловили занепокоєння участю України в ЄЕП. Однак розмова з главою держави змінила погляди декого з них.

Після спілкування із Леонідом Кучмою, президент Світового конгресу українців Аскольд Лозинський переконаний, що економічні угоди, підписані в Ялті, не становлять жодної загрози для незалежності України.

“То не є жоден союз, це єдиний економічний простір, угода підписана в Ялті не має жодного значення. Там є про вільну економічну зону і все. Там немає ані митного союзу, ані тарифного союзу, ані монетарного союзу. Кожна сторона має право від цього відступити.”

Протилежної думки дотримується голова українсько-американської координаційної ради Ігор Гавдяк, який залишається занепокоєний перспективами розвитку ЄЕП.

“Президент Кучма і віце-прем’єр Табачник, і пан Зленко, і пан Кучинський – всі намагалися переконати нас, що це є тільки торговельний договір. І переконували нас, що він не загрожує вступу України в Європу. Мене це не переконало. У мене є досі багато застережень щодо цього. Чому це не є договір, що називається тільки “торговельний договір”? Це є єдиний економічний простір, не торговельний. Всі погоджуються, що це є перший етап, але ніхто не знає яким буде другий і третій етапи. Питання митного договору, питання договору про одну валюту є далі перед нами.”

Різні погляди в представників діаспори і щодо того, як вступ України до єдиного економічного простору з Росією, Білоруссю та Казахстаном буде сприйнятий Європейським Союзом. На думку Лозинського, це лише підштовхне Брюссель до тіснішої співпраці із Києвом.

“На мою думку, це було підписано Україною для того, щоб шахувати Європейський Союз, щоб урешті Європейський Союз почав з Україною співпрацю. Бо вони минулого року фантазували з сусідством, а асоційованого членства не було представлено. На жаль, Україна має різні пов’язання з Росією, включно з тим, що це є одна країна, де є ринок збуту. Іншого ринку збуту немає. Але мене президент переконував, що Україна не має іншого курсу, ніж євроатлантичне інтегрування. І ця угода жодним чином не перекреслила це”.

Однак Ігор Гавдяк вважає, що результатом підписання такої угоди стане чергове розчарування європейців Україною.

“Я також вважаю, що це є сигнал Європі. Але це є дуже негативний сигнал. Європа досить негативно ставиться до інтеграції України в європейські структури. Нам треба переконувати, що ми є готові до вступу в ці структури. А це є ще один сигнал, що ми не є аж так дуже зацікавлені. Попросту : ну, ви, мовляв, нас не хочете, то ми підемо тоді з Росією.”

Окрім Ялтинських угод, представники діаспори обговорювали з президентом Кучмою відзначення річниці голодомору, заходи з протидії поширенню російської мови в Україні, необхідність надання пільг ветеранам ОУН-УПА, стримання впливу Української Православної Церкви Московського патріархату, та попередження святкування річниці Переяславської Ради. Разом з тим проблема утисків політичних свобод в Україні у розмові не була порушена. За словами представників діаспори, на це в них не залишилося часу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG