Доступність посилання

ТОП новини

Американський експерт вважає, що зближення України і США повинно відбуватися в економічній площині.


Сергій Куделя Американський експерт вважає, що зближення України і США повинно відбуватися в економічній площині.

Вашингтон, 1 жовтня, 2003 - Провідний дослідник американського інституту Като Даг Бендоу вважає, що за останній час українська влада зробила багато кроків, спрямованих на зближення із США. Однак, у Вашингтоні президент Кучма залишається у немилості.

На думку американського експерта, прохолодне ставлення до президента Кучми у Вашингтоні перш за все пов”язане із великою кількістю звинувачень на його адресу. Зокрема, йдеться про присутність олігархів у його оточенні, утиски свободи слова, повільність економічних реформ та підозри щодо причетності Кучми до вбивства журналіста і продажі радарів Іраку. Разом з тим американський експерт визнає, що упродовж років Вашингтон підтримував відносини із багатьма авторитарними режимами, які представляли для США стратегічний інтерес. Тому він робить висновок, що адміністрація Буша не надає Україні такого значення, яке надається зараз Росії.

Ця адміністрація розглядає Росію як більш важливого гравця. Адже ця країна досі володіє ядерною зброєю, вона більша за розмірами і її пов’язують тут із колишнім Радянським Союзом, з яким США мали довготривалу конфронтацію.

Американський дослідник вважає невиправданою таку недооцінку ролі України. І хоча, на його думку, відновлювати контакти на вищому політичному рівні навряд чи доцільно, США повинні активніше розбудовувати економічні відносини з Україною.

Я не виступаю за те, щоб вони (Президент Кучма і Президент Буш) зустрілися. Я просто хочу, щоб американська адміністрація взяла до уваги той факт, що Україна надала нам більше підтримки з багатьох питань, ніж Росія. Найважливіше, на мою думку, щоб Америка допомогла Україні в економічній площині. У довгостроковій перспектив, побудова таких відносин з Україною сприятиме як розвитку вільного ринку, так і політичній реформі суспільства. Америка повинна ліквідувати застарілі обмеження на торгівлю із Україною, а також сприяти її вступу до СОТ, інтеграції із Європейським Союзом та покрашувати торговельні зв’язки.

Даг Бендоу, разом з тим, зазначає, що у минулому американська влада часто обирала фаворитів серед тих українських політичних сил, які сприймалися демократичними. Однак, на його думку, українські політичні реалії менш однозначні і тому надто складні для розуміння урядовців у Вашингтоні.

Я хотів підкреслити, що Вашингтон повинен демонструвати обережність і уникати втручання в українську політику. Звідси дуже важко вибрати того, хто може бути найкращим, найбільшим прозахідним кандидатом у президенти. Один з кандидатів, який вважається прозахідним, насправді виступає за зближення із Росією, частина його фракції не підтримує політику США. Тому я вважаю, що американська адміністрація повинна обмежитись економічними питаннями у відносинах і не втручатися до політичного процесу.

Наприкінці Бедоу також додав, що для США важливо підтримувати розвиток демократії та захист прав людини в Україні. Разом з тим інтеграція України у світову економіку може стати запорукою її свободи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG