Доступність посилання

ТОП новини

Питання членства України в ЄС на порядок денний саміту Євросоюз—Україна виноситись не буде!


Славко Волинський Питання членства України в ЄС на порядок денний саміту Євросоюз—Україна виноситись не буде!

Брюссель, 6 жовтня 2003 року.

Цього понеділка в Єврокомісії під час брифінгу було присвячено чимало уваги саміту ЄС- Україна. Європейська комісія оприлюднила досить масштабне комюніке, яке присвячується цій події. У документі зокрема зазначено, що Європейську сторону представлятиме прем”єр –міністр Італії Сильвіо Берлусконі, який нині очолює Раду ЄС. Його супроводжуватимуть міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні, Голова Єврокомісії Романо Проді, комісар у справах зовнішньої політики Кріс Патен та Верховний представник Європейського Союзу Хав”єр Солана. Під час саміту основною темою переговорів повинна стати тема відносин між Євросоюзом і Україною в контексті розширеної Європи.

У комюніке ЄС мовиться, що Європейський Союз сприятиме зміцненню двостороннього стратегічного партнерства, постарається дати змогу Україні, щоб вона отримала якнайбільше користі від розширенння Євросоюзу . ЄС також допомогатиме Україні здійснити в державі помітний прогрес щодо політичних, економічних та інституційних реформ.

Європейські аналітики вважають що нинішнє комюніке ЄС стосовно України є значно м”якшим у порівнянні з попередніми заявами ЄС на адресу офіційного Києва. Проте Євросоюз знову нагадує Україні, що подальші відносини грунтуватимуться на дотриманні обома сторонами наступних міжнародних цінностей: на засадах ринкової економіки, верховенстві закону, дотриманні принципів демократії, зокрема в царині свободи преси. Тут слід виділити такий момент, що попри прагнення Європейського Союзу тісніше співпрацювати з Україною, питання членства України в Європейському Союзі поки що на порядок денний не виноситься. Але це не повинно сприйматись Україною в негативному значенні і гальмувати двостороннє співробітництво. Європейський Союз запрошуєУкраїну до активнішого політичного діалогу, консультацій стосовно “Плану дій”, представленого Україною Євросоюзу, та до інтеграції України в спільний ринок ЄС.

ЄС сподівається, мовиться далі в комюніке, що президентські вибори в наступному році вУкраїні відбудуться згідно з вимогами демократичних принципів. Окрім цих зазначених питань речник Голови Єврокомісії Рейо Кемпенін додав:” На порядку денному стоятиме також питання ядерної безпеки. У цьому контексті Європейський Союз збирається висловити жаль з приводу того, що Україна відхилила два міжнародні проекти стосовно зміцнення безпеки на атомних реакторах Хмельницької та Рівненської електростанцій. Ми сподіваємось що українська влада запевнить нас у тому, що альтернативні, дешевші проекти ядерної безпеки, які буде використовувати Україна, відповідатимуть установленим міжнародним стандартам”.

Під час брифінгу журналісти поцікавились, як офіційний Брюссель ставиться до можливості створення митного союзу з Росією і що Євросоюз думає про свободу слова в Україні?

На це відповів речник комісаріату у справах зовнішньої політики Дієго де Ов”єда. Він зазначив, що стосовно другого запитання про стан свободи преси, то в минулому Європейський Союз завжди висловлював свою стурбованість ,а стосовно першого запитання про митний союз, Дієго де Ов”єда сказав:” Все залежить від самої України, її власного вибору, до яких угруповань вона бажає приєднуватись. Але у зв”язку з її проєвропейськими настроями Україна мусить довести, що це не суперечить її прагненням вступити до Світової організації торгвілі та подальшої інтеграції в Європейський Союз”.

Під час саміту в Ялті буде підписана угода про співпробітництво в галузі науки і нових технологій. Сторони обговорять також долю нафтопроводу Одеса – Броди. ЄС особливо зацікавлений у цьому проекті, сказали представники Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG