Доступність посилання

ТОП новини

Французькі ракети в Іраку – проблема польських військових.


Володимир Павлів Французькі ракети в Іраку – проблема польських військових.

Варшава, 6 жовтня 2003 - У Польщі триває пошук винних та причин витоку неперевіреної інформації від польських військових у Іраку, що призвело до напруження у польсько-французьких стосунках. Мова йде про те, що у минулу п”ятницю польська преса повідомила про знайдені польськими солдатами у Іраку кілька ракет типу “Роланд” французько-німецького виробництва із датою виготовлення 2003 року. Це могло б означати, що французи продавали озброєння Іракові буквально напередодні американсько-британської кампанії проти режиму Саддама Гуссейна. Однак згодом виявилось, що ця знахідка стала проблемою не французів, а самих поляків.

Франція ще у п’ятницю офіційно спростувала інформацію польських військових, аргументуючи тим, що ракети “Роланд” уже давно не продукує і тим більше не продавала їх Іракові. Відповідно французька сторона висловила здивування, чому польські партнери по НАТО не проконсультувались щодо цієї інформації з колегами у Парижі. Якби це зробили, то дізнались би, що цифра 2003 зазначена на ракетах зовсім не означає дати випуску цих ракет.

І дійсно, міністрові оборони Єжи Шмайдзинському вже в суботу довелося видати спеціальну заяву, у якій визнати, що його-прес-секретар, котрий підтвердив цю інформацію засобам масової інформації, не узгодив своїх дій із міністром, через що й виникла прикра помилка. Єжи Шмайдзинський висловив жаль, що так сталося. Формально на цьому непорозуміння було вичерпано, але неприємний осад, який залишився у французів і німців від цього інциденту не минув для Польщі даремно. Адже ця інформація з’явилася саме в той момент, коли Польща на зустрічі країн Європейського Союзу та країн-кандидатів у ЄС, що проходила у суботу в Римі, проводила нелегкі переговори про умови свого майбутнього функціонування у союзі. Саме у Римі про непорозуміння, спричинене польськими військовими, і дізнався польський прем’єр від французького президента. Зрозуміло, що Лешеку Міллеру це дуже не сподобалось:

“Якщо такого типу інформація виходить у світ (що знайдено ракети з датою виробництва 2003 року), то це повинна бути стопроцентна гарантія, бо справа надто поважна : ми маємо важкий період переговорів, маємо у цій справі делікатні стосунки із французами і з німцями, і не можна погіршувати цієї ситуації”.

Повернувшись до Варшави, польський прем’єр зажадав від міністра оборони негайного з’ясування справи і покарання винних. Така строгість мала б дати сатисфакцію ображеним партнерам по ЄС – німцям і французам. Чи це принесе бажаний результат , можна буде дати відповідь лише після того, чи вдасться полякам досягнути успіху на переговорах про своє майбутнє в ЄС. А вже сьогодні зрозуміло, що інцидент з ракетами їм у цьому зовсім не допоможе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG