Доступність посилання

ТОП новини

Загострення ситуації на Близькому Сході.


Михайло Мигалисько Загострення ситуації на Близькому Сході.

Вашингтон, 7 жовтня 2003 - Проблеми гарантування безпеки залишаються й далі центральним елементом стабілізації та відбудови Іраку. В результаті нападу на конвой коаліційних сил у центральній частині Іраку загинули три американські солдати та іракський перекладач і поранені шість військових, повідомили сьогодні офіційні особи американських збройних сил. В результаті збройних ворожих нападів на коаліційні сили в Іраку від першого травня загинув 91 солдат. Протягом кількох минулих тижнів Вашингтон намагається знайти консенсус у Раді безпеки ООН, щоб ухвалити нову резолюцію, якою були б створені передумови легітимності участі у стабілізаційних силах в Іраку й тих країн, які бажають це зробити лише в рамках мандату ООН. Сьогодні парламент Туреччини більшістю голосів підтримав законопроект уряду про вислання в Ірак турецького військового контингенту.

Будь які процеси, позитивні чи негативні, в Іраку певною мірою впливатимуть на Туреччину, заявив турецький міністр юстиції й офіційний представник уряду тієї країни Джеміль Чичек після ухвалення у понеділок кабінетом міністрів пропозиції надіслати до Іраку турецький військовий контингент. За словами міністра юстиції, таке рішення ухвалили, взявши до уваги національні інтереси країни.

«Турецькі солдати залишаться там упродовж одного року. Це визначене в положенні документа, переданого на ухвалення парламенту. Ми маємо надію, що мир і благополуччя будуть відновлені якомога швидше, й таким чином ми зможемо вивести наші війська раніше», - заявив Джеміль Чичек.

Попри попередні припущення, що обговорення пропозиції кабінету міністрів парламентом Туреччини потриває кілька днів, уже у вівторок турецькі законодавці у закритому режимі великою більшістю голосів дали згоду на участь турецького військового контингенту у стабілізаційних силах в Іраку. Це є перемогою для турецького уряду, який не зумів у березні, тобто ще до початку збройної кампанії в Іраку, переконати законодавців надати можливість 60 тисячам американських солдатів розташуватись в Туреччині й відкрити північній фронт операції. Тоді відмова парламенту призвела до досить різкого похолодання відносин між Вашингтоном та Анкарою.

Турецькі офіційні особи повідомили, що згідно з теперішнім планом, майже 12 тисяч турецьких солдатів будуть розташовані в так званому сунітському трикутнику на північний захід від Багдада, де прихильники колишнього режиму Саддама Гуссейна скоюють практично кожного дня по кілька збройних атак на американських солдатів. Турки у великій більшості є мусульманами-сунітами. Вашингтон сподівається, що участь мусульманської країни в коаліції послабить опозицію до окупації країни.

Тим часом, як повідомило агентство “Ассошіейтед прес” з Багдада, 15 членів іракської Владної ради, сформованої Сполученими Штатами, обговорили справу турецького контингенту й дійшли консенсусу проти його дислокації на іракській території.

Туреччина, зі свого боку, занепокоєна ще й тим, що курди на півночі Іраку зможуть вплинути на турецьких курдів, які домагаються незалежності. Понад 37 тисяч осіб загинули в 15- річній війні Анкари проти курдських сепаратистів на півдні країни. Міністр закордонних справ Туреччини Абдулах Ґюль заявив, що іракські курди не повинні побоюватись Анкари, адже Туреччина не братиме участі в окупації Іраку, а ті, котрих туди буде вислано, матимуть за завдання посприяти встановленню миру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG