Доступність посилання

ТОП новини

В угорській столиці через подорожчання енергоносіїв опалення в будинках лише за згодою мешканців.


Василь Плоскіна В угорській столиці через подорожчання енергоносіїв опалення в будинках лише за згодою мешканців.

Угорщина, 7 жовтня 2003 – Опалювальний сезон в угорській столиці, як і в попередні роки, розпочався цього року дещо раніше. Однак, якщо в минулому для цього було достатньо усної заяви когось із жильців, то нині столичні комунальники запускають котельні лише на основі колективного опитування мешканців багатоповерхових будинків, адже через високі ціни на ґаз не всі згодні переказувати чималі суми на рахунки комунальних підприємств.

Чергове підвищення цін на комунальні послуги в Угорщині, у тому числі і на опалення квартирних помешкань, змусило житлові підприємства вдаватися до проведень форумів мешканців. Ця форма вирішення деяких спірних питань громадського життя добре зарекомендувала себе і в даному випадку, адже в разі претензій окремих клієнтів комунальники можуть посилатися на колективну постанову.

Звісно, наївно було б гадати, що таке нововведення припаде до душі всім без винятку жильцям. Скажімо, вже зараз вони розбилися щодо цього питання на два умовні табори. Є, наприклад, споживачі, що ладні тижнями економити на опаленні власного помешкання. Інші закликають запускати ґазові котельні, навіть коли надворі стоїть цілком пристойна плюсова температура.

Та як би там не було, але в Будапешті приблизно у 20 тисяч приміщень із 240 тисяч уже подають тепло. Щоправда, це можна зробити лише у тих квартирах, де встановлені індивідуальні ґазові лічильники. Стосовно ж теплоцентралей такий метод не спрацьовує, і тому комунальники згодні давати щодня у помешкання тепло бодай упродовж чотирьох годин, щоб прогріти кімнати. Про це ґазовиків мають повідомити громадські уповноважені від кожного багатоквартирного будинку. У колективному договорі з комунальниками є такий пункт: мешканці близько 120 тисяч столичних квартир не заперечуватимуть проти цілодобового опалення в їхніх помешканнях, якщо надворі температура нижча 12 градусів за Цельсієм. Наприклад, 7 жовтня в Будапешті зранку було ледве 8 градусів тепла, і тому комунальники автоматично подали тепло. Однак холодними радіатори залишилися в тих будинках, де мешканці воліють економити на ґазі. Якщо ж вони передумають, то мають письмово звернутися до житлових підприємств, щоб останні достроково увімкнули опалення.

Слід сказати, що останнім часом внаслідок появи різноманітних домовласників в Угорщині колективні угоди також можуть відрізнятися одна від одної і враховувати специфіку доходів мешканців, а також тип будинків. Заможніші угорці мерзнуть у своїх квартирах менше, у той час як біднішим їхнім співвітчизникам доводиться нарікати хіба на те, що так швидко скінчилося літо…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG