Доступність посилання

ТОП новини

Два литовські президенти, теперішній і колишній, по-різному ставляться до питання, чи можлива демократизація білоруського режиму.


Альгімантас Літвінас Два литовські президенти, теперішній і колишній, по-різному ставляться до питання, чи можлива демократизація білоруського режиму.

Вільнюс, 9 жовтня 2003 – Подорож чотирьох литовських парламентарів цього тижня до Мінська, їхнє добре ставлення до режиму і критика на адресу своєї держави викликали політичну бурю у Вільнюсі.

Чотири члени соціал-демократичної фракції, представники однієї з двох владних партій Литви: Бронюс Брадаускас, Відас Баравікас, Вітаутас Ейноріс і Володимир Орєхов, – ввечері в середу повернулися з приватного візиту в Мінську. Ще до їхнього повернення, вдень у середу, їхні дії засудили політики з правих політичних партій, а також президент Роландас Паксас, глава парламенту Артурас Паулаускас.

Офіційний Вільнюс дотримується політики обмежених контактів з Мінськом.

Обурення в Литві викликало не лише те, що чотири представники фракції лівих були гістьми комітету сільських справ Верховної Ради Білорусі та хвалили в Мінську білоруський режим, котрий демократичний світ засуджує. Гостюючи у взірцевому білоруському колгоспі, литовські парламентарі іронічно висловилися про власну державу, мовляв, Білорусь у Литви може повчитися хіба що того, як руйнувати колгоспи.

Президент Литви Паксас сказав у четвер, що мінський візит чотирьох парламентарів він оцінює негативно.

Водночас президент Паксас вважає, що треба приділяти увагу прискоренню демократичних процесів у Білорусі.За словами Паксаса, одним із пріоритетів закордонної політики Литви є принцип добрих стосунків з сусідами, а процес ізоляції нікуди не веде.

Колишній президент Литви Валдас Адамкус у прес-релізі в четвер висловив думку, що стосунки з парламентом, який був призначений режимом, не можна виправдати жодними аргументами, бо наявний білоруський режим у принципі неможливо удосконалювати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG