Доступність посилання

ТОП новини

"Виявляється, можна бути і мусульманкою і підтримувати демократію" - вважає цьогорічна лауреатка Нобелівської премії Миру.


Людмила Ваннек "Виявляється, можна бути і мусульманкою і підтримувати демократію" - вважає цьогорічна лауреатка Нобелівської премії Миру.

Прага, 10 жовтня 2003 - Сьогодні в Осло вручали найпрестижнішу Нобелівську премію – премію Миру.

І рішення норвезького комітету виявилося для багатьох доволі несподіваним.

Премію Миру 2003-го року отримала жінка, іранська письменниця і адвокат, правозахисниця Ширін ЕбадІ.

Голова нобелівського комітету Ол Данболда Джоеса оголосив сьогодні, що премія присуджується жінці-мусульманці вперше:

"Комітет присуджує премію Ширін Ебаді за її зусилля у царині захисту прав людини і демократії".

На думку Комітету, Ебаді – свідома мусульманка, яка не бачить жодного конфлікту між Ісламом і фундаментальними правами людини. Також зазначається у рішенні комітету, що:

"Вона зосередилась на правах жінок і дітей. Вона є перша жінка-суддя в Ірані, яка змушена була після ісламської революції припинити свою професійну діяльність".

Сьогодні в інтерв"ю з норвежцем, який оголосив їй рішення Нобелівського комітету, Ебаді сказала: "Я мусульманка. І виявляється, можна бути й мусульманкою і водночас підтримувати демократію!"

І далі:

"Я дуже тішуся і сподіваюся, що приз може внести свій вклад у боротьбу за права людини в Ірані. І це є моїм звертанням до іранського уряду сьогодні , як і вчора , як і в майбутньому".

Ебаді здобула Нобелівську премію, випередивши 165 кандидатів. Серед них були і Папа Римський Іван Павло Другий, і дисидент, перший президент Чехії Вацлав Гавел.

Багато оглядачів називають нинішнє рішення Нобелівського комітету політичним, мовляв, у такий спосіб намагаються прискорити процес реформ на батьківщині Ебаді – в Ірані.

Цьогорічна Нобелівська премія миру (10 млн. шведських крон, майже півтора мільйона доларів) вручатиметься в Осло 10 грудня, в день 107-ї річниці від дня смерті Альфреда Нобеля.

Минулого року її володарем був колишній президент США Джимі Картер.

Найперша ж премія Миру була вручена у 1901-му році двом правозахисникам: Жану-Енрі Дюна, засновнику міжнародного комітету Червоного хреста і ініціатору Женевської конвенції, та Фредеріку Пасі, ініціатору першої французької спілки арбітражу між державами.

Серед відомих українському слухачеві імен - лауреатів Нобелівської премії миру Генрі Кісінджер (був нагороджений нею в 73-му році за закінчення війни у В"єтнамі),Андрій Сахаров (у 75-му), Лех Валенса (у 83-му), у 90-му – Михайло Горбачов,а в 94-му – Ясир Арафат, лідер Палестинської автономії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG