Доступність посилання

ТОП новини

Майбутнє Віктора Януковича викликає більше зацікавлення у Вашингтоні, ніж його минуле.


Сергій Куделя Майбутнє Віктора Януковича викликає більше зацікавлення у Вашингтоні, ніж його минуле.

Вашингтон, 9 жовтня 2003 - Інтеграція України до євроатлантичної спільноти залежить від проведення вільних і чесних президентських виборів в Україні наступного року. Про це, згідно з повідомленням державного департаменту, заявив його секретар Колін Павелл під час зустрічі із українським прем’єр-міністром Віктором Януковичем. Наголошуючи на важливості розвитку демократії в Україні, Павелл вказав на необхідність зміцнювати там незалежність судової влади та засобів масової інформації.

Візит глави українського уряду до США залишається помітним тут лише вузькому колу осіб, які представляють органи влади чи займаються спільними із Україною проектами. Однією з причин цього є низька публічна відкритість Віктора Януковича. За п”ять днів візиту, з ним не було проведено жодної відкритої прес-конференції, а на сніданок із американської пресою журналістів відбирала спеціальна ПіАр- агенція. Разом з тим взнаки дається і слабка обізнаність американців щодо України . Навіть офіційний прес-реліз державного департаменту називає українського прем’єра Юкановичем. Однак, незважаючи на слабкий розголос його візиту, глава українського уряду позитивно оцінюється у певних колах політичної еліти США. Конгресмен від штату Пенсильванія Курт Велдон, відомий своїми тісними зв’язками із українським керівництвом, оцінює Віктора Януковича лише схвально.

“Я впевнений, що він серйозно ставиться до проведення чесних і вільних виборів в Україні, і подальший прогрес у захисті прав людини. Отже, в мене є лише позитивні враження від нього. Ми будемо і надалі підтримувати діалог, коли я поїду до України наприкінці року. Наші зустрічі були позитивними і продуктивними”.

На думку експерта американської правозахисної організації “Дім Свободи” Адріана Каратницького, велика кількість зустрічей на вищому рівні, організованих для Віктора Януковича, свідчать про пошук Америкою нових переговорних партнерів в українському керівництві.

“Я думаю, що Америка прагне знайти баланс , як вийти з парадоксальних відносин між Америкою і Україною, котрі витворила напівзлочинна ( або, можливо, злочинна) поведінка українського президента Кучми. Від часів афери “Кольчуги”, від часів Тейпгейту. І з тим, що багато цієї інформації підтвердилось американськими технологіями. Це ускладнило відносини України і США. І Америка з цього часу намагатиметься знайти якусь розрізнену політику між поодинокими лідерами, які в її очах причетні до деяких порушень законів, і інших, які не є причетні до деяких кримінальних, злочинних актів, пов’язаних із корупцією”.

Однак, як зазначають деякі американські посадовці, на рівні українського кервіництва важко знайти людей із бездоганною репутацією. У державному департаменті відомо про численні порушення демократії та тиск на пресу, що були поширені у Донецькій області, коли її керівником був Віктор Янукович. Тут також знають і про візити до Донецької області делегацій з Іраку. Їх очолювали чільні представники режиму Саддама Гуссейна, частина з яких уже затримана американцми. На думку Велдона, минуле Віктора Януковиче може викликати занепокоєння у Вашингтоні, однак воно не буде утримувати американців від контактів з ним.

“Кожного разу, коли люди демонструють антидемократичні тенденції, це викликає занепокоєння у нас. І особливо люди, які мали зв’язки із режимом Саддама Гуссейна. Я можу сказати те саме про Жака Ширака у Франції. Але ми досі співпрацюємо із Францією, незважаючи на це. Отже, занепокоєння існує, але таке ж занепокоєння є і стосно до інших держав, пов’язаних із Саддамом Гуссейном”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG